Ne hagyjuk fogfájástól szenvedni kutyánkat, előzzük meg a bajt!

A gondoskodó gazdik mindent szeretnének megadni kedvencüknek: rengeteg mozgás, játék, minőségi kutyaeledel. De mi a helyzet a fogakkal? Kutyánk szájhigiéniájáról sem szabad megfeledkeznünk, mert az íny vagy a fog gyulladása kezelés nélkül súlyos betegségeket okozhat. Előzzük meg a bajt a megfelelő ápolással. Tippjeink választ adnak a kutyatartókban felmerülő kérdésekre.

dog-246400_1280_1.jpg

Állatorvosi becslések szerint a négy év feletti kutyák közel 85%-a szenved valamilyen fogágybetegségben, mely fájdalommal jár és kezelés nélkül a fogak elvesztését is jelentheti. A baktériumok a véráramba kerülve ennél súlyosabb problémákat is okozhatnak, hiszen befolyásolhatják a szív, a vesék és a máj működését is.

Van egy jó hírünk! Ezek a betegségek megelőzhetőek a rendszeres szájápolás mellett.

Javasoljuk, hogy a fogápolást már kölyök korban kezdjük el a kutyánál, így a műveletet megszokva már szinte természetessé válik számára a dolog. Felnőtt kutyák esetében sok türelem és szeretet szükséges a rendszeres fogápolás bevezetéséhez, hiszen a számukra szokatlan dolog bizalmatlanná teheti az állatokat. Elegendő általában heti három-négy alkalommal megtisztítani a kutya fogát, türelmetlen állatok esetében akár egyik alkalommal csak egy részét a fogazatnak elegendő megtakarítani, csak később ne felejtsük el melyik oldal maradt ki korábban.

Milyen eszközökkel tudjuk kutyusunk fogát megfelelően megtisztítani?

A boltok polcaink találkozhatunk a kifejezetten erre a célra kifejlesztett rágócsontokkal, melyek a folyamatos rágcsálás során eltávolítják a lepedéket és a szennyeződést a fogakról.

A gyártó cégek kifejlesztettek olyan pasztát és spray-t is, mely könnyen a kutya szájába juttatható és csökkenti a fogkövesedést, védi a fogzománcot, és ezen túl még friss illata is lesz kedvencünk leheletének.

A játékok közül válasszunk érdes, göröngyös felületű műanyagot, ezek rágcsálása is segíthet a fogak tisztításában.

dog-1561011_1280_1.jpg

Használhatunk fogtisztításra embereknek kifejlesztett puha fogkefét is, de fogkrémet nem, hiszen a kutyus nem tudja kiköpni azt, így állatboltokban szerezzük be az állatoknak készült krémet.

Persze egy egyszerű géplapot az ujjunkra tekerve is meg tudjuk tisztítani kutyánk fogait, legyünk óvatosak az első alkalmak során, hagyjunk időt kutyánknak, hogy megszokja az új helyzetet.

Természetesen nem várhatjuk el az állattól, hogy nyugodtan ülve tűrje, hogy mi a szájában turkálunk. A szoktatás egyik módszere lehet, hogy ujjunkra finom bébiételt, joghurtot teszünk, ezzel kezdjük dörzsölgetni az állat ínyét, fogait. Ha utálja, hogy a szájához nyúlunk, akkor szép fokozatosan először fogjuk meg az alsó állkapcsát, másik kezünket pedig helyezzük az orrára, majd lassan próbáljuk meg egyre nagyobbra nyitni a száját. Lehet ez több nap is, mire sikerül kitátani a száját.

dog-168033_1280.jpg

Hagyjuk, hogy a kutyus megszimatolja a fogkefét, fogkrémet. Először csak az első fogakat simítsa át a fogkefével, körkörös mozgás a legmegfelelőbb. Majd napok alatt, lassan haladva a hátsó fogakhoz is elérhetünk, amikor kutyánk hajlandó lesz száját kitátani.

Jutalmazzuk meg kutyánkat valami különlegességgel akkor is, ha elsőre nem sikerült a művelet, így összekapcsolja pozitív érzésekkel a folyamatot.

Egy idő után nemcsak nekünk, de a kutya számára is a heti rutin részévé válik a fogápolás, így hosszú távon tudjuk biztosítani hűséges társunk egészségét.

VÁRJUK TOVÁBBI TIPPJEITEKET, KOMMENTJEITEKET. HA TETSZETT OSSZÁTOK MEG A FACEBOOK-ON IS!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr111777109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása