Tudta, hogy kutyája válás után annyit ér, mint egy mikrosütő?
A jog szerint nem több ingó vagyontárgynál

A statisztikák szerint Magyarországon a házasságok fele válással végződik. A házasulandók számára ez nem túl biztató információ, de persze ki gondol erre, mikor összeköti holtomiglan-holtodiglan az életét párjával. Sajnos azonban a valós problémának nemcsak a házaspárok részéről van következménye, hanem a velük élő valamennyi emberre és állatra egyaránt. Természetesen az aranyhalnak szinte mindegy, hogy melyik családtaggal éli tovább izgalmas életét, azonban egy kutya vagy cica esetében már fájdalmas lehet az elválás.

48775843_cached.jpg

A hazai joggyakorlat nem sok iránymutatást jelent a válófélben lévő párok számára házi kedvencük elhelyezésére való tekintettel. A kutyák és macskák a vagyonfelosztás részeként, mint egy ingóság kerülnek kezelésre, így ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a televízió vagy a mikrosütő. Semmilyennel.

Sajnos ez a mai valóság! Egy kulturált válás során igazából teljesen mindegy, hogy a bíróság mit mond, hiszen ekkor a felek meg tudnak egyezni az állat elhelyezésében.Más országokban már van joggyakorlat a kutya elhelyezési perekben. Hollywood álompárjainak válása során az amerikai bíróságok már szinte hozzászoktak az ilyen jellegű keresetekhez. Például kutya elhelyezési pert indított Drew Barrymore szeretett labradorjáért, Tom Green komikustól válása során.

drew-barrymore-labrador.jpg

Természetesen több megoldás létezik a békés továbblépésre.

Amennyiben mindketten ugyanúgy szeretik az állatot, és elég intelligensek a változás kezelésére, akkor az egyik fél lemond az állatról, annak érdekében, hogy minél kisebb legyen számára a trauma. Okos döntés lehet, ha a lakásban maradó félnél hagyják a kutyát, macskát, a saját kis megszokott helyén. Ha ez nem megoldható, mert mondjuk a költöző félnek több ideje van foglalkozni az állattal, természetesen a vele költözés is lehet jó megoldás. Senki nem kívánja, hogy kedvence a négy fal között legyen egész nap, majd este egy röpke pisilő séta és néhány odavetett falat után már ne foglalkozzanak vele.

Megoldásként, hogy mindkét fél elégedett legyen, láthatást is biztosíthatnak egymás számára a felek. Heti rendszerességgel jöhet a másik fél sétáltatni a kutyus, dögönyözni a cicust. Ez járhat némi kényelmetlenséggel, de az intelligens emberek ezt is megoldják.

image-divorce-support.png

Ha nemcsak a háziállat élt eddig a családdal, hanem vannak gyermekek is, akkor őket is vonjuk be a kérdés megoldásába. Valószínűleg ott fog maradni az állat, ahol a gyerekek maradnak. Úgy szintén célszerű nem elszakítani egymástól a több állatot, akik eddig együtt éltek, hiszen nagy traumának tennék ezzel ki őket. Ha nem függnek egymástól az állatok, akkor lehet őket szétválasztani, "megosztozni" rajtuk.

Egy biztosan elmondható - a házi kedvenc ne legyen önzésünk célpontja! Sose vigyük magunkkal az állatot "csakazértis". Ne ezzel akarjunk fájdalmat okozni volt társunknak, ne zsaroljunk vele érzelmileg. A kutya, cica és egyéb háziállat is érző lélek, akinek szeretetre van szüksége. Ne állítsuk csatasorba csak azért, hogy nekünk legyen igazunk.

Próbáljunk meg nyugodtan, kulturáltan elválni, az élet megy tovább, ne okozzunk egymásnak még nagyobb fájdalmat.

VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁSAITOKAT, NÁLATOK HOGYAN OLDÓDOTT MEG A VÁLÁS UTÁNI KISÁLLAT ELHELYEZÉS?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8211789661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gázóra ellenőr 2016.10.11. 19:12:07

A kutyáimat a barátnőm szerezte be. Aki lelépett. Kutyákat hagyta. Velük megváltozott az életem. A fiam után a második legjobb dolog az életemben az a sok dög.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása