Egy ágyban a kutyámmal - szabat ilyet?
Vajon egészséges hagyni, hogy az állat az ágyunkban aludjon?

Picur kutyánk nem több három kilónál. Imádnivaló teremtés, mivel kislány számtalanszor viselkedik úgy, mint egy díva. Pici korától nálunk van, akkor még szinte a tenyerünkben is elfért, olyan picike volt. Persze, hogy nem tudtunk ellenállni neki és megengedtük az ágyban alvást. Ami azóta sem változott. Reggelente sokszor kelek összetörve, de semmi pénzért nem mondanék le arról, hogy kutyusommal aludjak. Vajon ez a szokásunk egészségre ártalmas?    (A kép illusztráció, nem Picur látszik rajta)dog-1006317_1280.jpg

 

Sokszor gondolkodtunk már azon, hogy milyen ártalmai lehetnek annak, hogy kutyánk ágyunkban alszik, de az évek során nem tapasztaltunk kényelmetlenségnél több problémát.

Egy alvásklinika által végzett kutatás szerint sokkal jobban alszanak azok, akik lefekvés előtt megsimogatják kedvencüket, vagy beengedik ágyukba aludni őket. Bár az állat éjszakánként mocorog, inni megy, vagy csak fülel a zajokra, ez általában nem zavarja a gazdikat. Az állatok közelsége biztonságot és megnyugtatást ad.

A kisállat közelsége vérnyomáscsökkentő és stresszoldó hatással is bír, egyedülállók számára pedig szinte kötelező kutyát, vagy cicát tartani.

Saját tapasztalom mondatja velem, hogy bizony Picur rengeteg alkalommal kóvályog egyik ágyból a másikba, iszogat a tálkájából, sőt a kinti mocorgásokra is felfigyel, mégsem okoz ez egyikünknek sem gondot, mivel már megszoktuk, álmunkban ezek a külső zajok nem zavarnak bennünket.

Egy problémát azért okoz az együtt alvás, méghozzá az elgémberedett tagokat. Picur, mint a kutyák általában a lábunkhoz fekszik. Többször azonban a két lábunk közé fészkeli be magát, így mikor éjszaka fordulásra kerül a sor, kénytelenek vagyunk vele együtt fordulni. Ez gyakran vált ki nála méltatlankodást, ilyen morgással jutalmaz bennünket. Alvás közben akaratlanul is vigyázunk arra, nehogy megsérüljön, így sokszor egy pozícióban alszunk hosszú ideig. Na ekkor jön a reggeli elgémberedés.

Bár ezek a kellemetlen percek szinte naponta kísértenek, semmi pénzért nem válnék meg szeretett kutyusom társaságától. 

bed-1284238_1280.jpg

Természetesen mindig ügyelünk arra, hogy a lakásba érve megtisztítsuk talpait a szennyeződésektől, folyamatosan kutyakozmetikus nyírja a szőrét, így az ürülék nem tapad rá, ezzel nem okoz fertőzést egyikünknek sem. És mivel Bishon keverék a szőre nem hullik, nem okoz allergiát sem.

Tehát körültekintő állattartással igenis inkább pozitív hatásai vannak a közös alvásnak kutyánkkal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6011801079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercel 2016.10.13. 23:44:59

Az az igazság, hogy lehetetlen egy állatot teljesen tisztán tartani így az, hogy semmilyen veszéllyel nem jár biológiai szempontból az egy ágyban a kedvencünkkel dolog kb. kizárt.

Viszont abszolút megértem a dolgot évekig aludtam úgy, hogy egy szőke meg egy vörös és jó volt..:)

greg_garcia 2016.10.14. 11:39:11

Nagyon szélsőséges körülményeknek kell együtt állnia, hogy az állat valódi biológiai veszélyt jelentsen a gazdája számára és az a veszély akkor is fennállna, ha nem engedné be az ágyába. Például teljesen elhanyagolt kutya és legyengült immunrendszerű gazda. Valójában ezt többnyire azok szajkózzák, akik semmilyen körülmények között nem engednének állatot az ágyba (többnyire lakásba sem). Sokkal nagyobb gond, hogy állatok mellett nehéz jó takarító személyzetet találni.

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2016.10.14. 19:11:47

Szerencsére nekünk nincs kutyánk... ;) De komolyra fordítva a szót: nyilván nem árt azért eldönteni, hogy a 100 kg-ot kaukázusi medveölőt kívánjuk-e magunk mellé engedni, vagy egy bichon-t.. Valóban megnyugtató velük aludni, viszont én azt vettem észre, hogy ideig-óráig jó nekik, aztán félre vonulnak. A nagyobbik tudatosan lett kitiltva az ágyból! És még néhány helyről! Ezt úgy hálálja meg, hogy katonás a fegyelem. (nahjó, néha nem...) A kisebbik belecseppent a határokba. Mert határokra szükségük van, ahogy a gyerekeknek korlátokra. Olvastam a Kutyapszichológia c. könyvet, ott sok okosságot írtak. De azt is tudom, hogy fajtán belül is akkora különbségek vannak, hogy elmondhatatlan. Míg az egyik egy "bitbull", vagány, sárba gázol, a másik mintha cica lenne. Nyilván az előbbinél határozottabbnak kell lenni.
De egy szó mint száz, nálunk két ágy van, az egyikre jöhetnek, a másikra nem. Mi döntjük el mit szeretnénk, ők pedig alkalmazkodnak. :)

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása