Küzdelem a halálos szívféreg betegség ellen
Pötyi kutyánk elkezdte a harcot

Pötyi kutyát megörököltük, mikor dédimama elhunyt. Utolsó kívánsága az volt, hogy kiskutyája jó kezekbe kerüljön. Mi álltuk a szavunkat és elhoztuk a megüresedett városszéli házikóból. Több kutyussal került egy helyre, kicsit nehezen ment a beilleszkedés, de végül megtalálta helyét a falkában. Nemrég észrevettük, hogy nehezen veszi a levegőt és köhög. Állatorvoshoz fordultunk, aki megállapította, hogy szívférges.

 jack-russell-1703810_1280.jpg

Nem igazán tudtuk, hogy mi a szívférgesség. A tüneteit észleltük, hiszen szegény Pötyi kutyus igencsak nehezen vette a levegőt és sokszor köhögött is. Az orvostól megtudtuk, hogy valószínűleg szúnyogcsípés által fertőződött meg a most 5 éves kutyusunk. Szinte biztos, hogy még a dédimama házában, Békés megyében kapta a szívféreg-lárvákat a szúnyogtól Pötyi, mivel minimum 7 hónap mire a lárvákból férgek növekednek.

Az állatorvos a tünetek alapján elsősorban erre a betegségre gyanakodott, de biztosat a vérvizsgálat és az ultrahang eredménye után tudtunk csak meg. Sajnos beigazolódott amitől tartottunk, és valóban megtámadták kutyánk szívét a férgek. Ezután gyógyszeres kezelés fogja elpusztítani a kutyában található élősködőket, melyek a szervezetből való kitisztulás során fájdalmat okoznak majd Pötyinek. Arra figyelmeztetett az orvos, hogy ne engedjük a kutyát ezen idő alatt rohangálni, futkározni, mert ezzel a trombózis veszélye fokozódik.

Mikor először hallottunk a szívférgességről azonnal böngészni kezdtem a netet és egy nagyon jól érthető - bár a téma halálos,- mégis érthetően és viccesen előadott videót találtam, amit most megosztok veletek, mert sok mindent megtudhatunk általa a betegségről.

A fontos információkat osszátok meg a kutyás gazdikkal és érdeklődjetek az állatorvosnál, milyen lehetőségek, gyógyszerek állnak rendelkezésre a megelőzéshez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8911927893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása