Védjük meg kutyánkat a hideg okozta veszélyektől!
Tippek, melyek életet menthetnek

Sok gazdi úgy gondolja, hogy a nagy szőrű kutyák jobban elviselik a hideg időjárást, mint mi emberek. Ez nem feltétlenül van így. Hozzánk hasonlóan a kutyusok is keresik a meleg beltéri menedéket a fagyos hidegben és számukra is nehézséget okoz a téli időjárás elviselése. De bárhogy is legyen, ebben az időszakban jobban figyeljünk oda kutyánk elhelyezésére.dog-626246_1280.jpg

Mielőtt átadnánk a tippeket, mellyel megkönnyítjük háziállatunk életét a téli hónapokban, két fontos egészségügyi problémára hívjuk fel a figyelmet.

Fagyás:

A test a hideg ellen úgy védekezik, hogy a vért a belsőbb részekbe áramoltatja, így a végtagok kihűlnek. A kutya füle, farka ás mancsai elfagyhatnak, ilyenkor a szövetek károsodnak. Ennek látható nyomai a sápadt, vagy elszürkült bőrfelület, mely meleg hatására nagy fájdalmat okoz az állatnak, egy idő után pedig megfeketedik.

Hipotermia:

A másik súlyos téli időjárás okozta gond, a kihűlés okozta hipotermia. Ez akkor fordulhat elő, mikor a kutya túl sok időt tölt a hidegben. Ennek jelei lehetnek a test reszketése és a fülek, lábak hidegsége. A hipotermia előrehaladtával depresszió, levertség és gyengeség lesz úrrá az állaton. Izmai merevvé válnak, szívverése és légzése lelassul, nem nagyon reagál. Akár halállal is végződhet ez az állapot, ha nem segítünk időben a kutyán.

Kutya hideg van! - tartja a mondás és milyen igaz is ez napjainkban. Amikor szabadban tartott kutyánk abbahagyja a játékot és ásni kezd, akkor bizony ideje megfogadni alábbi tanácsainkat:

1. Tartsuk melegen

Séta közben a nagyobb szőrű kutyák nem szorulnak rá, hogy plusz réteggel védjük testüket, de a rövidebb szőrű állatok esetében használjunk kutyaruhát, vagy egy már nem használt pulóverből alakítsunk ki számukra védelmet. Lényeges, hogy a hasát fedje az anyag, azonban ne akadályozza őt a mozgásban. A farka és mancsai maradjanak szabadon. Fagypont alatti hőmérséklet esetében a rövid szőrű kutyát ne hagyjuk sokáig a szabadban. 

 bulldog-1636346_1280.jpg

2. Bőr- és szőrápolás

A hidegben kiszáradhat az állatok szőre, bőre ugyanúgy, ahogy nekünk embereknek. Ha észrevesszük, hogy pikkelyes, száraz kutyánk teste, akkor kenjük át kókuszolajjal. Ha csak a végtagjai repedeznek meg, akkor elegendő az adott helyet kezelni.

3. Túletetés

Ne gondoljuk, hogy némi extra fejadag majd több zsírréteggel látja el a kutyát, és akkor jobban bírja a hideget. A kinti kutyák számára a mínuszok kevesebb mozgást jelentenek, kisebb aktivitást, így nincs szükségük nagyobb ételadagra. A lényeg, hogy minőségi táplálékkal, hús alapú étrenddel lássuk el.

4. Itatás

A szabadban tartott kutyák számára a víz nagyon fontos. Mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e befagyva itatójuk, lehetőség szerint naponta többször adjuk nekik friss vizet. A hó nyalogatása nem helyettesíti a vízivást!

5. Lakóhely

A kutyaházak téliesítéséről remélhetőleg már mindenki gondoskodott, ha mégsem, akkor sürgősen tegyünk meleg pokrócot, takarót fekhelyként a házba, és a szigetelést is oldjuk meg.

dogs-1213000_1280.jpg

6. Ápolás

Sétáltatás után gondoskodjunk arról, hogy legyen áttörölve a kutya szőre és mancsai egyaránt. A felsózott - egyes helyeken egyéb útkarbantartó szerekkel, kályhából kiszedett salakkal - utcákon sétálva a kutyák tappancsai gondozás nélkül károsodhatnak. Marhatja, irritálhatja bőrüket a sok vegyszer. 

7. Figyelem

Amennyiben tó közelében sétáltatjuk szabadon kutyánkat, figyeljünk arra, nehogy a tó befagyott jegére tévedjen. Azt se feledjük, hogy sokszor a gépkocsiba öntött fagyálló kifolyik, melyet a kutya felnyalogathat, tartsuk távol őt a kocsitól.

Sok baleset előzhető meg az odafigyeléssel. Legyenek a téli hónapok a kutyák és a gazdik számára is felhőtlenül boldogak!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9212120015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2017.01.12. 16:45:04

Az előbb egy öreg kutyasétáltató néni rinyált, hogy sózzák a járdát. A kutyaszar nem zavarja.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása