Miért zabálja a kutyám ész nélkül a füvet?
Remélem nem lett vega!

Ez az egymillió forintos kérdés, amire a kutatók egyelőre nem találták meg a választ. De azt biztosan állíthatjuk, hogy a kutyus nem azért eszi a füvet, mert vegetáriánus lett.

bordeaux-1351660_1280.jpg

Egy kis támpontot kaphatunk kérdésünk megválaszolására a kutyatulajdonosok évtizedes tapasztalataiból merítve, akik azt állítják kedvencünk azért eszik füvet, mert ég  és fáj a gyomra. A fű evése telítettség érzést kelthet a kutya gyomrában, ezáltal öklendezni kezd és ha jól megfigyeljük, szinte mindig ki is hányja a megrágcsált és lenyelt fű kupacot. Ezzel könnyít magán. És ezzel nincs is gond. A túlevést kompenzálhatja kedvencünk ilyen módon.

Gond akkor kezdődik, amikor kutyánk minden szabadba eltöltött percét azzal kezdi, hogy az első fűcsomót behabzsolja. Ez jelezhet krónikus bélgyulladást, vagy komolyabb gyomorbetegséget is. Ilyen esetben mielőbb vigyük el az orvoshoz, hogy még időben kezelni tudják esetleges betegségét.

dog-849768_1280.jpgNéhány gazdi úgy gondolja, hogy a fűevés ősidők óta meglévő kutya szokás, mivel az állat mindenevő. Bár a mai száraztápok és kutyaeledelek tartalmazzák a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagokat, a kutyusok az ősi ösztön szerint a friss táplálékot kívánnak, ezért eszik a füvet.

Döntse el mindenki maga, hogy kutyája vajon melyik csoporthoz tartozik. Tiltani nem kell a fűevéstől, azonban arra mindig figyeljünk, hogy csak olyan füvet egyen amiről tudjuk, hogy vegyszerekkel nem permetezték. Nem szabad, hogy emiatt kerüljön bajba kis kedvencünk.

HA TETSZETT A CIKK, OSSZÁTOK MEG A FACEBOOK-ON! VÁRJUK KOMMENTBEN A TI TAPASZTALATAITOKAT!

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9211706523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.15. 19:06:36

"egyenlőre" eddig olvastam.
Az már csak hab a tortán, hogy ne tudnák miért.

anyueztveddmeg.hu · http://www.anyueztveddmeg.hu 2016.09.15. 19:41:27

Lehet, hogy csak zavarják a kutyust az össze-vissza izgő-mozgó fűszálak :-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.15. 20:12:33

A kutya emésztő rendszere vízszintesen helyezkedik el. A fű evésével kvázi a kajájában lévő rostok hiányát pótolja, amivel el tudja távolítani a nem emészthető, lerakodó ásványi anyagokat.
A gyomor égését a fű nem csillapítja, hiszen a kutya gyomrában borzalmasan erős sav van - biológiai mércével mérve - a fű abból semmit sem semlegesít. Azzal segíthet ezen hogy kiöklendezi a feleslegét az emésztő nedveknek.

she_wolf 2016.09.15. 20:41:44

Ami azt illeti, erről még nem találtam (igaz, különösebben nem is kerestem) magyarázó cikket.
Miért eszi, válogat-e köztük, tudatos, vagy ösztönös?
Megállhatja a helyét ásványi anyagok pótlásában éppúgy, mint a gyomor komfortérzetének helyreállításában.
Nem szoktam ezen rugózni, ha eszi, biztosan nem véletlenül eszi. Bár ha elcsípem legelés közben, általában rászólok, hogy ne tegye!
A legelést általában hányás szokta követni, onnantól figyelés van!:) Meg a cuccot sem árt megvizslatni.

she_wolf 2016.09.15. 20:45:10

"Miért zabálja a kutyám ész nélkül a füvet?"

Ha extrém módon és mennyiségben teszi, akkor daktari!
Vega majd akkor lesz a kutya, amikor én templomjáró, buzgó istenhívő, úgyhogy nyugi!:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.09.15. 22:08:19

Macskáról mondta már nekem valaki azt, hogy hányni akar, persze csak ösztönszerűen érezve az igényét. Lehet, hogy kutyára is igaz.

2016.09.16. 19:35:51

Miért teszi a kutya a füvet? Mert a póni lenyúlta a kutyaszalámit.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása