Szeretnél egy igazán hatékony otthoni stresszoldót?

A macska képes megnyugtatni az idegrendszert, és azonnali kikapcsolódást biztosít. Bár a macskák független állatok, akik szeretnek a saját feltételeik szerint élni és felfedezni a világot, ugyanakkor nagyon ragaszkodnak a gazdájukhoz és az emberekhez, akikben megbíznak.

A legtöbb macska szeret az ölbe tekeredni egy hosszú nap végén, miközben gazdája tévét néz vagy könyvet olvas. Ennek a cselekedetnek az egyszerűsége agyadban olyan vegyi anyag automatikus felszabadulását okozhatja,  ami lehetővé teszi az esti pihenést anélkül, hogy a világ súlya a válladon lenne. Bármelyik macskatulajdonos megmondja, mennyire segít szőrös barátja a pihenésben és kikapcsolódásban. Míg sokan élvezik a kutyák társaságát, a macska iránti szeretet inkább szerzett, hiszen ha egyszer megtapasztalod a kis állattal való együttélést, nem is akarod többet elereszteni.

Miért jó a macska?

A macskák sokoldalúsága az egyik oka annak, hogy olyan sokan élvezik a cicák társaságát. A macskák nagyszerűen elvannak akár egy nagy házban, akár apró lakásban élnek. Ha macskatartásban gondolkozol, akkor tudnod kell ennek a legfontosabb előnyeit:

  • A macskák nem igényelnek sok karbantartást. Talán a macskák legcsábítóbb tulajdonsága, hogy nem kell őket sétáltatni és az ellátásuk is olcsóbb, mint a kutyáké, akiknek sétára, edzésre, gyakori ápolásra, több játékra és odafigyelésre van szükségük. A macskák tökéletesen érzik magukat apartmanokban vagy belvárosi lakásokba is. Nincs szükségük rengeteg helyre a játékhoz és a felfedezéshez - a konyha zugainak felfedezésével órákig elvannak.
  • Csendesek. A macskák hajlamosak nyávogni, ha éhesek, de ritkán kell aggódnod, hogy a figyelmet kérő macska felébreszt vagy elvonja a figyelmed a feladattól. Ez ideális háziállattá teszi őket, ha otthonról dolgozol.
  • Függetlenek. Egy macska mindig ott lesz melletted, amikor szükséged van rá, de tökéletesen ügyesen elszórakoztatja önmagát. A legtöbbnek nincs szüksége -vagy nem akar- állandó figyelemre, és soha nem kell elviselned a bűntudatot keltő kölyök szemek tekintetét egy macskától.
  • Kártevőmentesen tartják a házat. Valószínűleg tudod, hogy a macskák szeretnek rágcsálókra vadászni. De ők természetes rovarirtók is, és olyan háztartási védelmet nyújtanak, mint egy elektromos légfogó. Sok macska élvezi a házi legyek és pókok kiirtását, szinte úgy, mintha fizetnének neki ezért.
  • Hosszú élettartamúak. Az állattartás legnehezebb szakasza az elválás szeretett társunktól. Bár a macskák élettartama hosszabb lehet akár a kutyáénál, akár 20 évig is elélhet mellettünk szeretett szőrős barátunk.

cat-2360863_1920.jpg

A macskák egészségügyi előnyei

Bármilyen háziállat tartása számtalan egészségügyi előnnyel járhat, mégis vannak olyan pozitívumok, amelyek kifjezetten a macskákra jellemzőek. Ők ezt tudják nyújtani nekünk:

  • Alacsonyabb stressz és szorongás. A macskatulajdonosok tudják, hogy a simogatás vagy a macskájukkal való játék egy rossz napból kihozza a legjobbat. Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a macska dorombolása megnyugtathatja az idegrendszert és csökkentheti a vérnyomást.
  • Javítsa a szív- és érrendszer egészségét. A macskatulajdonosok szerint kisebb a szívbetegségek és a stroke kockázata.
  • Az allergiák megelőzése. Mindig hallani arról, hogy a macskaszőr az egyik leggyakoribb allergén. Ha azonban a gyermek életének első néhány évében együtt él a cicákkal, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki olyan immunrendszer,e amely nemcsak a macskaallergiákkal, hanem más allergénekkel is könnyen megküzd.
  • Csökkenti a magány érzését. A macskák remek társállatok. Feltétel nélküli szeretetet kínálnak, amely egyenlő lehet (vagy néha még több is) sok emberi baráttal és bizalmassal.

Szórakozás a macskával

A macskatartás egyik nagy előnye, hogy nem kell sok hely a közös játékhoz és szórakozáshoz . Ellentétben a nagy állatokkal, akiknek rengeteg helyre van szükségük ahhoz, hogy eljussanak vagy rohangáljanak, a macskával csak a nappalijára és egy kis fantáziájára van szüksége. A fonalgolyón kívül rengeteg más módja is van a macska szórakoztatásának és kötődésének.

  • Bújócskázás. Rejtsd takaró alá a cica egy játékát vagy bármilyen tárgyat, amely érdekli őt, aztán csak figyelj. 
  • Fújj buborékokat. A macskatulajdon egyik legnagyobb öröme, hogy soha nem csökken érdeklődésük a hétköznapok iránt. A buborékok fújása olyan tevékenységnek tűnhet, amelyet az iskola udvarán hagytál sok évvel ezelőtt, de a macskád figyelmét annyira megragadják a rejtélyesen lebegő buborékok, hogy újra lelkesen fogod fújdogálni a lakásban. A macskák szeretik a buborékokat elkapni és kipattintani, csak MINDIG használjon vegyszer és mérgező anyagoktól mentes oldatot.
  • Szervezzen ételkincsvadászatot. A macskák szeretik a kihívás izgalmát, amely élesen tartja az elméjüket - és tele a gyomruka! Helyezz finomságokat otthonod nehezen hozzáférhető részeire, és figyeld, ahogy macskád azon dolgozik, hogyan szerezze meg azokat. A macskák olyan mozgékonyak, hogy még akadályokat is állíthatsz számukra a navigáláshoz. 
  • Használj mobilalkalmazást. Az iPhone és az Android alkalmazások játékokat kínálnak a macska szórakoztatásához, beleértve a halak vagy poloskák fogását, ahogy azok a képernyőn megjelennek.

playing-1668528_1920.jpg

Hogyan válasszuk ki a legjobb macskát

Először végezz kutatást, majd válaszd ki acicádat akár egy jó hírű tenyésztőtől, menhelyről vagy mentőcsoporttól. Amit az örökbefogadás során szem előtt kell tartani:

  • Kölyök cica vagy felnőtt? A kölyök cicák gyorsan tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz, de otthoni képzésre és sokkal több odafigyelésre lesz szükségük, mint egy felnőtt macska esetében. Az idősebb macska bölcs választás lehet, ha szigorú munkarendben dolgozol, és nincs időd a cica egész napi gondozására. Másrészről, egy idősebb macskának egészségügyi problémái lehetnek, ami több állatorvosi ellátást igényelhet.
  • Az aggodalmak eloszlatása. Egyes macskák többet ürítenek, mint mások. Például egy amerikai Bobtail vagy Cymric macska sokkal többet látogatja az almot, mint egy sziámi cica.
  • Egészségügyi problémák. Egy egészséges cica vagy macska fényes szemmel és fényes bundával rendelkezik. A vékony, túlsúlyos vagy orrfolyásos macskáknak egészségügyi problémáik lehetnek.
  • Személyiség és hajlam. Akárcsak az emberek, a macskák személyiségükben és jellemvonásaikban is változhatnak. Keress olyat, amely úgy tűnik, hogy kompatibilis veled és életmódoddal. Ha például sokat szeretnéd simogatni a cicát, érdemes olyan macskát keresni, amely aktívan kéri a figyelmet ehhez, nem pedig sziszeg vagy fúj, amikor felé nyúlsz. Ha úgy gondolod, hogy megtaláltad a megfelelő macskát, próbáld meg többször meglátogatni az állatot, ha ez lehetséges, mielőtt magadhoz veszed.

Reméljük hasznosnak találtad cikkünket. Kérjük oszd meg másokkal Facebook oldalunkon, illetve olvasd el a többi bejegyzésünket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1216678046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása