Ezt muszáj megtenned, hogy kutyád boldog öregkort érjen meg

Kutyusunk Picúr idén már betöltötte a 8. életévét. Kis termetű kutyaként még akár ugyanennyi időt is eltölthet közöttünk, viszont rémísztő dologra lettünk figyelmesek vele kapcsolatban. Napok óta étvágytalan volt, rossz kedvű, így levittük az állatorvoshoz. Amit sejtettünk beigazolódott, sajnos a fogacskái fájhattak, ez volt az oka a kedvtelen viselkedésnek.

snout-1444697_960_720.jpg

Sokat gondolkodom most is azon, hogy vajon miért történt az, hogy három fogát is egyszerre kellett kihúzni Picúrnak. Az egyik ok az lehet, hogy kevés csontot rágott az évek során. Adtunk neki száraztápot, házikosztot és rengeteg kutyakekszet, de a csont valahogy nem épült be az étkezésébe. Az igazat megvallva állandóan attól rettegtem, hogy a csirkecsont éles részei felhasítják a beleit, így kerültem a farhát, nyak és egyéb csirkecsont etetését. A nagyobb velőscsontokra meg úgy gondoltam, hogy a kicsi kutyám nem bírkozna meg vele, így abból sem jutott sok neki.

Picúr imád játszani, még 8 évesen is. Kedvenc játékai azok, amiknek egyik felét megfogja, másik végét meg én tartom a kezemben és harcolunk érte. Biztosan ez is megterhelte az évek során a fogait, hiszen a rángatással lazíthattunk rajtuk. 

dog-3788572_960_720.jpg

 

Az állatorvos vizsgálata a fogkövek meglétére alapozta a fogak gyengülését. Lézerrel távolította el most a fogkövet és lelkünkre kötötte, hogy adjuk Picúrnak rágható kutyafogkefét, rágócsontot, fogtiszító falatot. 

Az instrukciók alapján új alapokra helyeztük az etetést és csak reménykedni tudok, hogy még nem túl későn, hiszen annyi boldog évet tölthetnénk még együtt, ha szeretet kutyusunk egészsége továbbra is megmarad.

Figyeljetek oda nagyon a kutya szájüregének ápolására is, előzzétek meg a fogkő képződést. Célszerű naponta  a kutya fogait kutyafogkefével és fogkrémmel tisztítani. Ha ezt a módszert választjátok érdemes, már egészen kicsi korban hozzászoktatni a kutyust, mert egyébként már nehezen engedi, hogy szájába nyúljatok. Használhattok megelőzési célzattal szájsprayt vagy szájhigiéniás cseppeket, melyet az ivóvízbe kell keverni.

 

dog-2771272_960_720.jpg

Szerencsére a mi kutyánknak fogínygyulladása nem volt, viszont sok kutyánál ez tovább nehetíti a fogak megmaradását. Okai lehetnek a szegényes táplálkozás, a szájhigiénia hiánya vagy a piszkos szőrzet tisztogatása. Súlyos esetekben akár az íny egy részét is el kell távolítani a gyógyuláshoz, egyébként alapos fogkő eltávolítás, baktériumok okozta fertőzés kezelésével elmúlik a betegség.

 

 szajapolasi_csomag_kutyaknak.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5514911162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása