Macskabiztos karácsonyfa - létezik ilyen?

A cicáknak megvan az a szokása, hogy mindenre felmásznak, ráugranak. Nincs ez másként a karácsonyfával sem, ha nem megfelelően rögzítjük, akkor gyakran leborítják azt, sőt néhány cica még a díszeket is lelopkodja a fárólSzerencsére találtunk néhány tippet és trükköt, amelyek segíthetnek az őrület minimalizálásában és a macskák biztonságának megőrzésében. pexels-jessica-lewis-3339534.jpg 

A cicatartók jól tudják, hogy imádnivaló macskáik szokásaihoz szinte állandóan alkalmazkodniuk kell. Például ahhoz, hogy mindent birtokolni akarnak. Szinte garantált, hogy valahányszor hazavisz a gazdi valami újat, a cica úgy dönt, hogy az az övé. Így van ez a karácsonyfával is.

Szóval egy karácsonyfa díszítése az ünnepek alatt elég nagy kihívást jelent a macskatartók számára. Nézzük, milyen megoldások lehetnek, hogy biztonságban ünnepelhessünk.

A fa vásárlása

 

  • Vegyünk műfenyőt. Az igazi fák fantasztikusak, tudom, de a fenyőtűk veszélyesek lehetnek azoknak a macskáknak, akik imádnak idegen tárgyakat rágni. A tűlevelek lenyelése komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.  Ma már könnyen találhatóak teljesen realisztikus fenyőfák, melyeket aztán évről évre újra használhatunk.
  • Válasz kisebbet. Egy kisebb fa biztonságosabb a macskabarátok számára. Ha a fa eldől, kevésbé valószínű, hogy nagy problémát okoz a cicának - ráadásul könnyebben lehet feldíszíteni és takarítani utána.

A fa beállítása

 

  • Várj egy kicsit. Lehet, hogy hozzászoktál már ahhoz, hogy a díszeket azonnal felrakd a fára, miután beállítottad a nappaliba, de inkább várj egy kicsit. Állítsd be a fát néhány nappal a díszítés előtt a helyére, hagyd, hogy a cicák megszokják a fát, megszaglásszák, körbejárják, esetleg felmásznak rá, így  remélhetőleg hamarosan elveszítik az érdeklődését iránta, és könnyebben fogadják el már feldíszítve is.

 

  • Győződjön meg arról, hogy a fa szilárd talppal rendelkezik. Mint fent említettük, a macskák imádnak a fákra ugrálni, ezért feltétlenül úgy rögzítsd a fát, hogy az ne boruljon meg könnyen. A falhoz rögzítve a tetejét, talán könnyebben marad egyenesben, mint ha csak a talpba beszorítva áll.

 new-years-eve-1822979_1920_1.jpg

  • Ha mégis valódi fát választasz. Az élő fenyőt általában vízbe helyezzük, hogy minél tovább élve maradjon, ne száradjon ki. Viszont arra figyelj, hogy takard le a vödröt, amiben a fa áll, mert a cicák hajlamosak abból a vízből is inni, ezzel veszélyeztetve a fa eldőlését.
  • Tartsd távol a fát a macskád által használt zónáktól (pl. Bútorok), ezzel csökkentve a kísértést, hogy felpattanjon a fára.
  • Irányítsd el a cicádat. A legtöbb macska utálja a fóliát és a citrus illatokat, ezért tekerd körbe fóliával a fa törzsét és tegyél bele néhány citrom vagy narancs héjat. Az alap körül fenyőtobozokat is elhelyezhetsz.

 

horgolt_cicahaz.png

A fa díszítése

 

  • Összpontosíts a fa felső felére. Helyezd kedvenc díszeidet oda, ahová a cica nehezebben képes eljutni - a fa tetején és közepe felé (az ágak vége helyett).
  • Vigyázz az égőkkel. Helyezd a lámpákat a fa közepe felé, hogy a macska ne érezzen kísértést a vezeték megrágására, és zsinórvédővel takard le a falhoz csatlakozó vezeték végét. Mindig húzd ki az égőket a konnektorból, ha nem tudod felügyelni a macskát. Ha macskád megpróbálja megrágni a vezetékeket, jobb, ha leveszed a fényeket a fáról, mint azt kockáztatod, hogy kis kedvenced megég vagy áramütést szenved.
  • Fémkampók. Macskádat megsebesíthetik a kis fém kampók, amelyet általában a díszek, szaloncukor felakasztására használunk, ezért inkább próbáld meg kötözni a díszeket a fához. Győződ meg arról, hogy a díszek elég biztonságosak-e ahhoz, hogy macskád ne tudjon csak úgy elszaladni velük.
  • Kerüld a lamét. A lamé olcsó és mutatós lehet, de komoly veszélyt jelent a macskák számára, akik gyakran nem tudnak ellenállni annak, hogy megegyék, ezért fennáll annak a veszélye, hogy megfulladnak vagy beleakad a belükbe, ha lenyelik. Válassz más típusú szép dekorációt, például papír, fa vagy filc dekorációkat, amelyek kevésbé csábítják a cicákat, mint a szuperfényes dolgok.
  • Kerüld az egyéb ünnepi veszélyeket. Ne kockáztass meg olyan dekorációk használatát, mint valódi gyertyák, apró dísztárgyak, amelyek a cica fulladását okozhatják, vagy hamis hó (amely káros vegyszereket tartalmazhat). Ne felejtsd el a mérgező ételekről és növényekről sem,  a cica számára elérhetetlen helyen tartsd azokat - vagy még jobb, ha nincs egyik sem az otthonodban. Ide tartoznak többek között a csokoládé, a fagyöngy, a liliom, a ciklámen, a mikulásvirág és az amarillisz.

Ne stresszelj túl sokat

 

Hasonlóan ahhoz, hogy tisztában vagy vele, macskád egyszer biztosan megkarcolja majd a kanapéd, jó elfogadni, hogy egyes macskák felmászhatnak a fákra, bármit is tegyél. Tehát tegyél meg mindent egy gyönyörű (és biztonságos) fa felállításához, de ne izgulj túl sokat azon, hogy mi lesz ha a cica úgy dönt, „újradíszít”. Az élet kiszámíthatatlan a macskával, de mulatságos és sosem unalmas!

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7516306966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása