Valós veszély otthonunkban a macskatámadás?
Egy nemrég megtörtént eset tanulságaként

Megdöbbentő hírt olvastam a minap az interneten. Egy macska annyira összekarmolta gazdáját, hogy a hölgy kórházi ellátásra szorult. A családtagok úgy megijedtek a macskától, hogy bezárták egy szobába addig, amíg az állatmentők meg nem érkeztek. Egy csomó kérdés felvetődött bennem az eset kapcsán. Mi okozhatta a cica ilyen mértékű vadságát? Vajon bármelyik macskával előfordulhat? Hogyan előzhetjük meg a súlyos eseteket?

cat-5534007_1920.jpg

A saját gazdája életére törő macska, olyan mély sebeket ejtett áldozatának kezén és lábán, hogy azonnal kórházi kezelésre szorult. Az egyik internetes hírportálon lévő képeken látható, hogy a hölgy kezén és a talpján mély és hosszú sebek húzódnak, amit a macska karmai okozhattak. A hírekben megszólalt családtagok szerint, a cica már több mint két éve velük él, így érthetetlen volt a támadás oka.

Az állatot 14 napos megfigyelésre elvitték a családtól, további információ nincs arról sajnos, hogy veszett volt-e vagy mi válthatta ki az agresszív viselkedést. Néhány lehetőségnek azért utánanéztem, hogy tanulva az esetből, minél kevesebben éljük át a macskatámadás okozta ilyen nagymértékű sérüléseket.

A macska tartók többsége már átélte, hogy cicája becserkészi, és teljesen váratlan pillanatokban csap le rájuk. De az sem ritka, amikor simogatás közben hirtelen az állat ránk kap körmeivel vagy fogaival. Miután ezek a támadások fájdalmasak, így próbáljuk meg megérteni, miért történnek meg, és hogyan lehet ezeket visszaszorítani a minimális mértékre.

horgolt_cicahaz.png

Miért támadnak a macskák?

 

Játékosság

Sok macskának túlzottan sok az energiája. Míg a macskák napjuk akár 80% -át alvással töltik, ébren töltött idejükben játszanának, vadásznának. A cicák általában bármikor hajlandók játszani. Tipp: Játsz gyakran a macskával, amikor neked megfelel. Ha egyedül hagyod a cicát, akkor hagyj otthon játékot, amivel lefoglalhatja magát. Rendszeresen mutass új játékot, és naponta használjátok is a játékokat, hogy felkeltsd irántuk a cica figyelmét. Hagyd, hogy az ételét levadászhassa, mert ezzel is lefoglalod a figyelmét.

Figyelemfelkeltés

A macskád azért is támadhat, mert fel akarja kelteni a figyelmed. A macskák általános viselkedése, amikor ránk csapkodnak, miközben telefonálunk, számítógépünkön dolgozunk vagy álmosan sétálunk az ágyhoz.

Tipp: Szentelj elég sok figyelmet a cicádnak, játsz vele eleget. Ha a macskád támad, ne foglalkozz vele, ne add alá a lovat.

Ragadozók

A játék a valós élet gyakorlata, és amikor macskád megtámad, akkor egyszerűen vadászik.  Ez ösztönös viselkedés a macska számára.

Tipp: Bátorítsd macskádat, hogy „vadásszon” megfelelő zsákmányokra, például a játékaira. Köss a derekad köré egy madzagot, aminek a végén a macska játéka van, majd húzd magad után, miközben körbejársz a lakásban. A macskád élvezni fogja az üldözést.

pexels-serena-koi-1576193.jpg

Átirányított agresszió

Ha macskád dühös vagy fél egy helyzettől, akkor neked támadhat. A szándék nem az, hogy bántson téged, hanem hogy felszabadítsa a felhalmozódott energiáit. Ez gyakori, amikor a macskák más macskákat figyelnek az ablakon keresztül, vagy amikor a kutyák vagy gyermekek zavarják őket.

Tipp: Legyél ezekkel az okokkal tisztában, mielőtt megközelítenéd vagy felvennéd macskádat. Ha szükséges, tekerd be a cicát egy törülközőbe, hogy ne tudjon támadni. Helyezd macskád biztonságos, csendes helyre, amíg megnyugszik.

Félelem-harapás

Az ijedt macskák gyakran támadnak védelmi mechanizmusként, amikor nem tudnak elszaladni vagy nincs hova elbújniuk.

Tipp: Az ideges macskákat meg kell ismertetni azokkal a helyzetekkel, amelyek megijesztik őket. Ezt a folyamatot nagyon fokozatosan kell végrehajtani. A rendkívül ideges macskák számára előnyös lehet az állatgyógyászati ​​kezelés is. Fordulj állatorvoshoz.

Párzási viselkedés

A felelősségteljes háziállattulajdonosok  általában ivartalanítják a cicáikat - de még így is megmaradnak az ösztönös szexuális viselkedés maradványai. A hímek természetesen szájjal és mancsokkal fogják meg a nőstény macskát, hogy mozdulatlan maradjon és megakadályozza, hogy megsérüljön. A nőstények állkapcsukkal és karmukkal viszonozzák a párzást. Macskáink gyakran ugyanúgy reagálnak, amikor megfogjuk és / vagy megsimogatjuk őket.

Tipp: Csökkentsd a felére a simogatások számát, majd fokozatosan növeld a simogatásokat minden nap eggyel többel. Ha macskád nagyon kevés dédelgetést tolerál, érdemes felajánlania nekik egy jutalomfalatot, hogy érezze, mennyire jó is a simogatás a számára.

cat-328844_1920.jpg

Orvosi okok

Ha macskád általában nem túl játékos vagy agresszív, akkor a támadás annak a jele lehet, hogy fájdalmai vannak, vagy olyan egészségügyi állapota van, amelyet állatorvosnak kell kivizsgálnia. Az idősebb macskák ízületi gyulladásban szenvedhetnek. A hosszúszőrű macskáknak csomók képződhetnek a testükön, ami fájdalmassá teheti az érintést.

Tipp: Ha a cicád általában nem viselkedett agresszíven, eltűrte korábban a simogatást, akkor érdemes állatorvossal megvizsgáltatni, mert elképzelhető, hogy fizikai fájdalom, betegség az oka viselkedésének. 

Remélem, hogy hasznos ötleteket tudtam adni, és senki nem jár úgy, mint a szegény hölgy a macskatámadás során.

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2416297238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása