Miért pisilt a kutyám az ágyra?

Imádom a kutyámat, és tudom, hogy most sokan majd elkezdenek kommentben ostorozni azért, mert nálunk az ágyba is bemászhat, sőt velünk alszik, de akkor is imádom! Mi a kutyát nem egy állatnak tartjuk, hanem igazi kis társnak. Szeretem ahogyan ragaszkodik hozzám és kimutatja mennyire boldog, amikor meglát. 

Mégis vannak olyan pillanatok, amikor elgondolkodom azon, helyesen cselekszem-e. Sajnos nálunk is megesett már az olyan "baleset", amikor kiskutyánk az ágyon könnyített magán. Felkészültem a hasonló esetekre, így én minden áldott nap letakarom a kanapét, nehogy az egész ágyat kelljen takarítanom. Azért kíváncsivá tett, hogy mi lehet az oka az ágyba pisilésnek, így utánaolvastam egy cseppet. 

dog-1833007_1280.png

A szakirodalom szerint a lakásban történő pisilés elsősorban a kölyökkutyáknál jellemző, akik még nem tanulták meg a szobatisztaságot. Ilyen esetben nem veréssel, vagy egyéb fegyelmezéssel kell rámutatni a problémára, hanem a helyes cselekedetet kell jutalmazni, azaz akkor kell megdicsérni a kutyát, ha jelez, hogy ki kell mennie.

Az izgatottság és a szorongás is közrejátszhat abban, hogy kutyusunk nem bírja visszatartani vizeletét. A kiváltó ok lehet egyszerűen az, hogy elmentünk otthonról és egyedül maradt, vagy azért, mert megijedt valami nagy zajtól. Persze akkor is előfordulhat az ágyba pisilés, ha kutyánk kissé elkényeztetett és annak ellenére vizel az ágyba, hogy mi is otthon tartózkodunk, de nem fordítunk felé figyelmet. A nevelés nem megfelelő volta, vagy hiánya miatt a kutya így próbálja hatalmi pozícióját biztosítani. Előfordulhat ez olyan esetekben is, amikor gazdaváltás történik, vagy egy időre más vigyáz kutyánkra. Ekkor az eb meg akarja mutatni, ki az úr a házban és a falkavezér alvóhelyére piszkít, ezzel is jelezve, hogy ez az ő helye.

20160921_061427_hdr_1.jpg

A neveletlenségen és a félelmen túl persze orvosi oka is lehet a vizeletürítésnek. Ha azt vesszük észre, hogy a kutya ébredése után pisis az ágy, akkor elképzelhető, hogy inkontinenciában szenved, vizeletürítési nehézségei vannak. Ezt okozhatja hormonális probléma, vagy örökletes betegség, húgyuti fertőzés vagy rosszabb esetben rákos megbetegedés. 

Amennyiben többször előfordul, hogy kutyád az ágyra pisil, vidd el állatorvoshoz, aki kideríti, hogy krónikus vagy egyszeri probléma okozza - e az állapotot.

torok_vedo_ametiszt_fuggo_kutyaknak_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1814570114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása