Lemoshatatlan bűz árad a kutyádból? Mi lehet a baj?

Egy ismerősöm kistestű kutyája már a nyolcadik évében van, de sosem volt problémája bűzmirigyeivel. A kozmetikusnál egyszer sem került sor azok kititsztítására, így igen meglepődött, amikor nemrégiben kiskutyája folyamatos, erős bűzt árasztott, mely lemoshatatlannak bizonyult. Később észrevette, hogy kutyája földön húzza a fenekét, majd egy-két napra rá, már hatalmas duzzanatot is észrevett a kutyus hátsó részén.

french-bulldog-4232504_960_720.jpg

 

Gyorsan szaladt vele az orvoshoz, megijedve attól, hogy esetleg a gyulladt, csúnya duzzanat daganatos elváltozásra utalhat. Bele sem akart gondolni, milyen következményei lehetnek ennek.

Az orvos számára már nem volt kérdés, hogy a bűzmirigy begyulladása okozta a csúnya elváltozást, melyet kitisztított, fertőtlenítő folyadékkal átmosott és antibiotikumos, gyulladáscsökkentő injekcióval kezelt.

Barátom tőle tudott meg egy csomó információt a bűzmirigyekről, melyet most én is közzé teszek, hogy az ilyen téren nem túl gyakorlott kisállattartók is okuljanak az esetből és időben felismerjék a problémát.

 

dog-2723108_960_720.jpg

Valamennyi kutyusnak a végbélnyílásánál mindkét oldalon található 1-1 végbélzacskó, melynek kivezető nyílása a végbélbe vezeti az enyhén sárgás színű, emberi orrunk számára kellemetlen szagú váladékot. Ennek a folyadéktermelődésnek a célja, hogy a széklet ürítése könnyebb legyen az állat számára, emellett területkijelölésre is szolgál. A kutyák számára ez a szag egyfajta azonosító, melyből következtetnek a másik egyed hangulatára, egészségi állapotára, szexuális aktivitására, életkorára, stb.

Normál esetben a bűzmirigyek könnyen ürülnek azonban, ha valamilyen oknál fogva a mirigykivezető cső elzáródik (pl. baktérium fertőzés, mozgáshiány, rossz táplálkozás), a továbbra is termelődő váladék összegyűlik és gyulladást okoz a szervezetben. Sok esetben tályog is kialakul, mely idővel kifakad és fájdalmat okoz kutyusunknak.

A tünetek között az alábbiakra kell figyelned, hogy időben észleld a betegséget:

- feszült végbélzacskók

- súlyos esetben ekcémás bőrgyulladás (viszketés, bőrpír, szőrhullás)

- a végbélnyílásnál kifakadó seb, ahol utat keres magának a válladék

- a kutyus a földön húzza a fenekét, rágja magát

Kezelését mindig orvos végezze, egyébként a kutyakozmetikus már nem is vállalja a korábban begyullad bűzmirigy kinyomását, az orvosra bízza azt. Antibiotikumos kezeléssel, átöblítéssel, gyulladáscsökkentő injekcióval kezelik először, ha ez hatástalan, akkor sajnos műtéti beavatkozással el kell távolítani a végbélzacskót.

Amennyiben egyszer már volt bűzmirigy gyulladása kutyusodnak, úgy érdemes 3-6 havonta az orvost meglátogatni, sajnos a betegség hajlamos lehet újra kiújulni.

Magasabb rost- és csonttartalmú táplálékkal és kiadó mozgással tudsz javítani a helyzeten, illetve megelőzni a betegség kialakulását.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415407294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása