Tippek, hogyan ismerheted fel, ha kutyád unatkozik
(+megoldások)

Manapság sok kutya a nap nagy részét egyedül tölti, akár egy nagy kertben, vagy egy lakásban. Hogyan veheted észre, hogy kutyád unatkozik? Mik azok az apró jelek, amik erre utalnak? És vajon hogyan tudsz neki segíteni, ha nem vagy egész nap otthon?

 dog-3703716_960_720.jpg

A legtöbb kutyafajtát úgy tenyésztették, hogy egy adott munkára legyenek alkalmasak, mint péládul a terelőkutyák, vadászkutyák, stb. A régmúlt időkben általában a gazdák mellett voltak szinte egész nap a kutyák, így mindig volt mit tevékenykedniük, elfoglalták magukat, történtek körülöttük bizonyos események. Napjainkban a kutyusok sok időt töltenek egyedül, gazdijuk hiányában pedig unatkoznak. És ilyenkor bizony csintalanságokat csinálnak. Elsősorban a bútorokat és a cipőket rágcsálják meg, de volt már rá példa nálunk is, hogy az előlhagyott ruháinkból lettek cafatok mire hazaértünk, mert kiskutyánk szisztematikusan rágott beléjük lyukakat. Nem minden kutyus mutatja ki ilyen módon az unalmát, van amelyik hazaérkezésed után levakarhatatlan, folyton ugat csak azért, hogy felhívja magára a figyelmedet. 

dog-743909_960_720.jpg

 

Mit tehetsz, ha észreveszed, hogy kutyád egész nap csak unatkozik?

 

Testmozgás

 

Egy fáradt kutya biztos kevesebbet fog trollkodni a lakásban, mint amelyik ereje tejében unatkozik egyedül. Tehát győződj meg arról, hogy elég fizikai feladatot adsz kis kedvencednek. Beszélj az állatorvossal vagy nézz utána szakkönyvekben, hogy az általad tartott fajtának, milyen mozgásigénye van. Egy csivavának elég lehet, ha egy-két házkört mész vele reggel, viszont például a Border Collie-nak sokkal több mozgásra van szüksége a nap folyamán.

 

Mentális stimuláció

 

A kutya agyának edzése ugyanolyan fontos, mint a testmozgás. Egyformán elfárasztja a két feladat. Játsz vele olyan interaktív játékokat, mint például az illatkeresés, vagy az eldugott tárgy megkeresése. Egy-egy régi játéka is lehet újdonság, ha elrejted azt egy időre, majd ismét előveszed. 

Egyszerű módja az agyi stimulációnak az olyan tányér, amelyből nem tudja a kutyus egyszerre kihabzsolni a falatokat, hanem csak módszeresen, aprólékosan tudja azt kiszedni a formákból. Amíg eszeget és vadássza a falatokat, addig sem unatkozik.

etetotal.jpg

 

 

Dolgoztasd meg

 

Amennyiben van rá lehetőséged és ismered kutyád fajta jellemzőit, akkor kereshetsz számára elfoglaltságot, kvázi munkát. Egyes kutyusok kiváló terápiás kutyák lehetnek, míg mások örző-védő feladatokat láthatnak el. Akár önkéntesként is végezhetitek a munkát, nem kell mindjárt a pénzkeresetre gondolni. Lényeg, hogy kutyád élvezze, amit csinál.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4914912792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása