Macskaallergiában szenvedsz, de szeretnél cicát tartani?
Van egy jó és egy rossz hírünk! Melyikkel kezdjük?

Sokan szenvednek allergiától, és világszerte körülbelül a lakosság 10%-a macska allergénekre érzékeny. Ezzel a problémával szembekerülve többféle kezelés áll rendelkezésre, azonban sokan szenvednek attól, hogy emiatt nem lehet saját cicájuk, pedig nagyon szeretnének macskát tartani. Ezért többször felmerül a kérdés: „Vannak hipoallergén macskafajták?” Ebben a cikkben keressük a választ erre a kérdésre, illetve arra, hogy miért okozhatnak egyes macskák allergiás reakciókat az emberekben, és végül számos módszert, amelyek segítenek csökkenteni a macskák allergiájának hatásait.

Miért okoznak egyes macskák több allergiát az embereknek?

Először is meg kell osztatnunk egy rossz hírt. Nincs olyan, hogy „hipoallergén macska”. Minden macska allergéneket termel és bocsát ki. Tíz allergént azonosítottak a macskáknál, amelyek emberekben valamilyen reakciót váltanak ki, de a fő szabálysértő allergén a Fel D1 fehérje, amely a macska nyálában és más szekréciós mirigyekből választódik ki és valamennyi állatban megtalálható. Az emberek többségénél nem okoz problémát ezzel az allergén anyaggal való találkozás, aki viszont érzékeny rá, annak igen erős reakciót is kifejthet szervezetében. Az allergén fehérje úgy kerülhet az emberek közelébe, hogy a cicák megnyalják a szőrüket és a bőrüket, majd lehullajtják a szőrzetet és a korpát, ami kiválóan tapad a puha felületekhez, ruhákhoz és bútorokhoz, és így közvetlen kapcsolatba kerülnek az emberekkel.

cat-4111686_1920.jpg 

"Hipoallergén" macskafajták

Most nézzük a jó hírt. Van néhány macskafajta, amelyek egy kicsit kevésbé vannak allergén hatással az emberekre. Ennek oka a rövid szőrzetük és az a tény, hogy nincs sok szőr a hasuknál. Ezért hajlamosak kevesebb szőrt hullatni és ezáltal kevesebb allergént bocsátanak ki. Ebbe a kategóriába tartozó fajták a következők:

  • Balinéz 
  • Cornish Rex 
  • Devon Rex 
  • Szfinx 
  • Bengáli 
  • Szibériai 
  • Jávai 

Ne feledd, hogy minden egyes macska eltérő mennyiségű allergént ürít, és bár ezekről a fajtákról általában úgy gondolják, hogy kevésbé allergének, mint a legtöbb, az allergiás reakciók vagy tünetek az egyéntől vagy a macskától függően eltérőek lehetnek!

 

horgolt_cicahaz.png

Megoldások a macskák allergiájának csökkentésére

A probléma megoldására többféle módon próbálnak eredményeket elérni. Az allergia gyógyszerek mellett, mellyet az allergiával küzdő embernek kell szednie, a cicák táplálékába helyezett anyagokkal, illetve egy „vakcinával” próbálják csökkenteni a macskák által kibocsátott allergének mennyiségét, amely segíthet csökkenteni a macskák által termelt Fel D1 fehérje számát.

cat-2403406_1920.jpg

Tehát mit tehetsz, ha mindenképpen szeretnél egy cicát az életbe, de minimálisra csökkentenéd az allergiás reakciódat:

Tisztántartás  az allergének csökkentése érdekében

Tisztaság, tisztaság és tisztaság. Az elhullott macskaszőrtől és a korpától való megszabadulás, valamint az allergének számának csökkentése jó lehet első lépésként. Porszívózz és söpörd fel a padlót, bútorokat, ahol macskád rendszeresen pihen. Mosd ki gyakran a macska fekvőhelyét. Majd a takarítás végeztével cseréld ki a szűrőket a porszívóban és fontold meg a hipoallergén szűrők beszerelését a levegőben keringő allergének csökkentése érdekében. Az ilyen feladatok elvégzése csökkentheti az allergiás tüneteket, valamint mentesítheti otthonod a macskaszőrtől és a korpától.

Az allergének gyakran figyelmen kívül hagyott forrása a macska alomdoboza. Vannak, akik allergiásak a macskaalomban lévő parfümökre, ami összetéveszthető a macskaallergiával. Tehát egy másik jó ötlet, ha parfümmentes alomra váltunk, hátha ez segít.

Az antihisztaminok csökkenthetik a tüneteket

Sok ember számára a legjobb megoldás az, ha önmagát kezeli. Sok jó gyógyszer létezik, amelyek segítenek az allergia jeleinek és tüneteinek enyhítésében. Ezenkívül az immunterápia vagy az allergiafelvételek nagyon hatékonyak a macska allergének hatásainak enyhítésében.

Bár valóban nincs hipoallergén macskafajta, bizonyos fajták segíthetnek csökkenteni a tulajdonos allergiás reakcióit. 

Reméljük tetszett cikkünk, kérjük oszd meg másokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716678834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása