4 hasznos infó, hogy kutyádnak megfelelő eledelt válassz

Rengeteg hasznos információt rejtenek a kutyaeledeleken, tápokon található címkék, leírások, azonban sokunk számára értelmezhetetlen adathalmazok, melyekből nem tudjuk megállapítani, vajon hasznos-e kutyánk számára a doboz tartalma, vagy sem. 4 hasznos tudnivalóval róbálunk most segíteni azért, hogy kutyád számára a legmegfelelőbb élelmiszert tudd kiválasztani a töméntelen mennyiségű eledel közül.

 animal-1280588_960_720.jpg

1. Törvény szabályozza, hogy milyen információkat kell valamennyi kutyaeledelen feltűntetni. Általánban két részre osztva találjuk az adatokat, elsőként a megnevezés mező, majd az információs mező található a címként vagy a csomagoláson.

A megnevezés mezőben olvashatjuk

- a gyártó/forgalmazó cég adatait,

- a márkanevet,

- az azonosítót, mely az állateledel összetevőit írja le, pl. csirkés, marhás, stb.

- complete & balance: teljes és kiegyensúlyozott táplálék, melyhez már nem kell más kiegészítő; healty&vitaly: egészséges és vitalitással tölti el a kutyát, stb.

- vitamin tartalom

- teljes súly és általában száraztápnál az egyes darabok mérete is látható

- táp és korosztály megnevezése: pl. Puppy/kölyök Lite/fogyókúrás

  (Growth/Növekedés serkentő, Maintenance/Fenntartó, Lite/fogyókúrás; Puppy/kölyök, Adult/felnőtt, Senior/idős

dog-2210717_960_720.jpg

 

2. Az információs címke a tényleges tartalomra vonatkozó részletes adatokat tartalmazza

- összetevők listája, mely első helyen feltűnteti a legnagyobb mennyiségben az eledelben található összetevőt

- etetési útmutató: ebből megtudhatjuk, hogy mennyi a legoptimálisabb adag, és milyen időközönként kell a kutyusnak adnunk az adott tápból, eledelből. Ez persze a kutya aktivitásától függően változhat, figyeljünk kutyánkra és az ő igényeinek megfelelően változtathatunk az adagoláson későbbiekben.

- megtudhatjuk mely életszakaszra tervezték a tápot és milyen vizsgálatokon ment keresztül a fejlesztés során

- szavatolt beltartalom: fontos infó, mely a nyersfehérje és a zsír minimális szintjét, valamint a rost és a víztartalom maximális szintjét jelöli. A különböző tápok összehasonlításánál a víztartalom fontos adat

- mesterséges színezék: a gazdik kedvéért teszik a gyártók a tápba, sok betegség forrásai lehetnek, kerüljük ezeket

- cukor tartalommal rendelkező tápok sem jelentenek jót, hiszen csak megterhelik a kutya szervezetét, úgyanúgy, ahogyan a túl sok só is, melyet a tartósításhoz használnak a gyártók.

 

dog-food-4693738_1920.jpg

 

3. Legfontosabb információ a biológiai érték. Ez a helyes táplálkozás kulcsa, melyből a tápban lévő fehérjék aminosav tartalmának értéke tudható meg. A tojás 100%-ban kitűnő fehérjeforrás. Az emészthetőség is fontos szempont a jó táplálékkal szemben. Mennyit tud hasznosítani a kutya a bevitt tápanyagokból. Minél kevesebb a kutyusnál a bélsár, annál jobban hasznosult a tápanyag.

Érdemes több gyártó termékének mintáit összehasonlítani, és kikérni az állatorvos véleményét, hiszen ő nagyobb tapasztalattal rendelkezik a nála megfordult állatok vizsgálata során.

golden-retriever-puppy-2706666_960_720.jpg 

 4. A teljes és kiegyensúlyozott kutyaeledel tápanyagai a következőek:

Fehérje: mely kritikusan fontos az anyagcserében, a bőrben, a sovány testtömeg elérésében. Elősegíti az egészséges immunrendszer fenntartását.

Zsír: Védi a testet, idegsejteket épít és energiát termel. Persze ellenőrzött mértékben.

Vitaminok és ásványi anyagok: Vitaminok testvédő összetevők, míg az ásványi anyagok testépítők és védelmezők. A kutyáknak 23 féle alapvető vitaminra és ásványi anyagra van szükségük. Általában a teljes és kiegyensúlyozott jelzésű eledelek ezeket tartalmazzák.

Szénhidrátok: energiát szolgáltatnak kutyusunknak

Melléktermékek: Ne rettenjünk el ezektől, nem bőr, szőr, toll cafatokat jelent, hanem általában tápanyagban gazdag szerves húsokat, melyeket emberi fogyasztásra nem használunk fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr915408364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása