Te vajon készen állsz befogadni az otthonodba egy cicát?
Cikkünk segít a reális döntés meghozatalában

Mielőtt befogadnál az otthonodba egy cicát (vagy kettőt), érdemes átgondolni néhány dolgot. Cikkünket végigolvasva el fogod tudni dönteni, hogy felelős macskatartó válhat - e belőled vagy sem.

young-cat-995956_1280.jpg

A macskák csodálatos társak. Bár sok cica nem igényli annyira a szeretet, mint egy kutyus, de szüksége van a figyelemre, sok időt kell vele együtt tölteni, és élete végéig igényli a törődést. A macskák hosszú életűek is lehetne, elélhetnek akár húsz évig is, így aki úgy dönt, hogy megosztja életét egy cicával, fel kell készülnie a hosszú távú kapcsolatra.

Először is válaszold meg a kérdést: Miért akarsz macskát tartani?

Rengeteg jó okot fel tudnál sorolni, ilyen például, hogy társra vágysz. Bár annyira nem ragaszkodóak a cicák, mint a kutyusok, de azért ők is vágynak a társaságodra, szeretnek az öledbe bújni, miközben Te tévézel, vagy egy jó könyvet olvasol. És ez olyan megnyugtató mindkettőtök számára.

cat-1009284_1280.jpg

Az egészségedre is jó hatással van a kisállat tartása, hiszen csökkenti a vérnyomásod - nem idegeskedsz annyit - okot ad, hogy reggel időben felkelj és ellásd kedvenced.

Rossz indok lehet azonban az, ha meglátunk egy cuki kiscicát az állatboltban, vagy a facebook-on és hirtelen felindulásból hazahozzuk. A kiscica bizony megnő. A másik rossz ok az, amikor a gyerekek hetek óta nyúznak egy cicáért, mindent megígérnek, hogy ők bizony rendben tartják, ellátják, aztán az újdonság varázsa elszáll és Te ott maradsz a macskával és annak minden teendőjével. A legrosszabb indok, amiért a macskát választják egyesek, a "könnyebb vele, mint egy kutyával" gondolata. Ez azért nem így van. A cicák ugyanúgy lesznek majd éhesek, betegek, törődésre vágyók, mint egy kutyus. Aki így gondolkodik, inkább válasszon magának egy plüss állatot.

cat-1547112_1280.jpg

Mielőtt döntenél a következő 10-20 évedről, az alábbiakat fontold meg:

  • idő és pénz - hazudik aki azt állítja, hogy szinte semmit nem költ a háziállatára. A házban tartott cicák számára szükséges mindig a friss alom, egészséges élelem, állatorvosi kontroll, megfelelő játékok és fekhelyeke beszerzése. Ez mind időbe és pénzbe kerül nekünk. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy minden nap legalább egy órányi szeretet és törődést igényelnek. (Igaz ez mindkét fél számára kellemes időtöltés.)
  • jövőbeli tervek - akár egy költözködés, egy hosszabb utazás előtt már nemcsak a magad, hanem az állat igényeit is figyelembe kell majd venned. Ki fogja ellátni, amíg te elutazol? Hogy fogja viselni a környezetváltozást egy költözésnél? Ésatöbbi...

Túl sok cica köt ki minden évben a menhelyeken ahhoz, hogy ne gondolkodjunk el előre minden eshetőségen. Gondold végig jövőbeni terveidet:

  • vajon a párod elfogad majd téged a cicával együtt,
  • nem fogja irritálni allergia a rokonaidat, vagy saját magad a cicák elhullott szőre miatt, 
  • ha pároddal gyermeket vártok majd, akkor még jobban tudtok-e figyelni a higiéniára?

Ha mindezeket végig gondoltad, és még mindig úgy látod, hogy szükséged van egy cicára, akkor vágj bele ebbe a közös kalandba.

Ne feledd nézz körül a menhelyeken, rengeteg elhagyott cica vár új, gondoskodó gazdira. Ne ijedj meg a nagyobb macskáktól, fogadd el őket olyannak amilyenek. Sok örömteli pillanatot fogtok együtt átélni.

<<HA TETSZETT A CIKKÜNK, KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! >>

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr811673868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubu1a 2016.09.05. 00:32:22

"könnyebb vele, mint egy kutyával" - Szerintem ez tényként kezelendő. Lehet, hogy ugyanúgy gondozni kell őket, mint a kutyákat, de nem kell levinni hajnali 4-kor sétáltatni és nem foglalnak kizárólagosan akkora területet a lakásban (kisebb játékok, kisebb tálak, több közös használatú hely) mint a kutyák. Úgyhogy ha valaki mindenképpen szeretne otthonra háziállatot, tisztában van a vele járó dolgokkal és kutya-macska között gondolkodik, akkor ez simán lehet érv a macska mellett.

szepi79 2016.09.05. 01:39:59

@ubu1a: szerintem meg pont ellenkezőleg, a kutyával könnyebb. de ez nyilván személyfüggő is, hogy kinek mik a szempontjai. (eddig 3 macskán "vagyok túl", és most van a 3. kutyám, szóval van összehasonlítási alapom.) lehet, hogy a macskát nem kell levinni hajnali 4kor (egyébként én személy szerint nem nagyon hallottam olyan kutyáról, aki ne bírta volna ki a megszokott reggeli sétáig, ha az esti is megvolt rendesen - ezzel nem azt mondom, hogy nincs ilyen, csak nem ez az általános), de a macska meg simán odaszarik valami kellemetlen helyre, ha naponta nincs az alommal foglalkozva. ha kutyád van, akkor tele van szőrrel a padló. ha macskád van, tele van szőrrel a minden.

egyénként szeretem a macskákat is, csak a kutyákat jobban, meg velük könnyebb az együttlakás - számomra.

tnsnames.ora 2016.09.05. 06:56:53

A második kép minden pénzt megér, hogy állja meg így az ember, hogy ne az első napirendi pontja legyen egy cica befogadása... :)

És ha már nálam a szó, van módszer annak előzetes megállapítására, hogy mennyire igényli majd egy macsek a szeretetet?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.05. 10:08:57

@szepi79, első ezen a néven:

"a macska meg simán odaszarik valami kellemetlen helyre, ha naponta nincs az alommal foglalkozva"

Az már régen rossz, ha "naponta nincs az alommal foglalkozva", és elsősorban nem azért, mert ilyen szerencsétlenül fogalmazol. Hanem azért, mert elég nagy baj, ha valakit nem zavar a pisi és a kaki szaga.

Graves 2016.09.05. 10:16:10

A macska nem szarik oda "csak úgy".
Azért szart oda, mert nem törődtél vele. Nekem már volt 1-2 macskám az évek (évtizedek) alatt és egyik sem szart oda, ahova nem volt szabad.
És azért akarsz kutyát, mert tudod, hogy ha odaszarik, akkor a kutyát fenyítheted.
Úgyhogy te vagy az az alkat, akinek nem kell semmilyen állatot a környezetébe engedni, max a plüssállatot, az való neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.05. 10:19:51

Ha cicát - vagy bármilyen állatot - fogadsz be, ne feltétlenül a legszebbet akard hazavinni. Egy idősebb, csúnyácska állatnak sokkal kisebb esélye van szerető gazdát találni, viszont sokkal nagyobb esélye van arra, hogy előbb-utóbb elaltatják. Mert bár manapság egyre több menhely állítja, hogy ők nem altatják el a hosszú ideig nyakukon maradó állatokat csak azért, hogy hely legyen az újaknak, egyrészt én ebben nem vagyok olyan biztos, másrészt a rendes menhelyeknek sincs korlátlanul pénzük orvosra, és attól is meghalhat a cica, hogy nem tudják kezeltetni.

Bátran vidd haza az idős, kopott szőrű, csúnyácska állatot. Meg fogja hálálni, te meg azzal a boldog tudattal élhetsz, hogy megmentettél valakit, akit más nem mentett volna meg.

ubu1a 2016.09.05. 10:57:50

@Hóhér az utolsó barátod: Eszembe sem jutna napokra egyedül hagyni egy cicát egy lakásban. De szerintem nem mindegy, hogy hóban-fagyban hajnali sétára indulunk egy kutyával, vagy mellénk bújik egy doromboló szőrgombóc és alszunk még pár órát. Én az utóbbira szavazok.

szepi79 2016.09.05. 11:03:24

@Graves: örülök, hogy azért mert volt 1-2 macskád, már ismered az összeset. arról meg fogalmam sincs, hogy miből gondolod, hogy fenyíteni akarom a kutyát. eddig 3x volt itthon baleset, és mindig azért, mert szerencsétlennek ment a hasa, amíg nem voltunk itthon, egyszer sem kapott ki miatta. plüssállatokból van szurikátám, azzal tényleg nincs semmi baj, még a szőre se hullik, de valahogy nem ő a kedvenc. te vagy az az alkat, aki ismeretlenül megmond mindent, mert a mindenható isten olyan tudással övezte fel, mint még soha senkit. tanits, mester!

@Kovacs Nocraft Jozsefne: vannak szagtalan almok, és az én macskáim anno ösztönösen elásták a végterméket, nem volt pisi és kakiszag a lakásban. de nem is ezért mondtam, hanem szembeállítva azzal, hogy "úgyis le kell vinni a kutyát naponta sétálni", mintha a macskával nem lenne hasonló

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.09.05. 11:22:30

@ubu1a: hát amíg nem vált kullancs-üzemmódra, addig elmegy, bár én jobban szeretem a kutyákat (tegnap egy pitbull, amelyik mindeddig max. méla undorral szemlélt, teljesen váratlanul felugrott mellém a padra, amin ültem és képen nyalt :DD)
A miénk, amikor épp olyanja van (most épp vérig van sértve valamiért :) ), ha csak ketten vagyunk itthon, azt szokta csinálni, hogy akárhová megyek, jön utánam. Szó szerint mindenhova. Utálja a vizet, de képes a kád mellett ülve várni, amíg fürdök. És persze amint vízszintesbe teszem magam, már tolakszik mellém. Lehetőleg úgy, hogy a laptopból kijövő meleg levegő rá is menjen és gépelni se nagyon tudjak... azért ilyenkor már idegesítő tud lenni.
Szóval én inkább kutyás lennék, de egyre több ok miatt nem lehet és nem is lesz.
A hóban-fagyban hajnali séta még nem is annyira gáz, legalább őrzi az egészséged. Az már inkább, amikor nyakig sárosan becsörtet a lakásba és fel a fehér bőrgarnitúrára.... :)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.05. 12:44:19

@szepi79, első ezen a néven:

"vannak szagtalan almok"

Persze, ez igaz, bár nem biztos, hogy napokig képesek elnyelni a szagot, ha valaki napokig nem takarítja ki az alomtálcát (persze nem rád gondolok!). Ahol meg több cica is van, ott még nehezebb.

Én mondjuk macskás vagyok, de megértem azokat is, akik a kutyákért vannak oda. :)

vackorazelsőbében 2016.09.05. 14:45:58

4 kutyánk és két cicánk van. Kijárósak, van nagy udvarunk. Volt korábban bent almunk, meg időszakosan, amikor betegek voltak, vagy beszoktak éppen. És igen, az almot naponta cserélni kell, legalább. Vagy naponta többször. A drága fekhelyekre nem érdemes pénzt költeni, a mieink egyiken se voltak hajlandóak aludni. Úgyis ott alszanak, ahol nekik tetszik, a te ágyadban, a gépezős széken (te meg ülhetsz fél seggel mellettük, esetleg) vagy a frissen mosott ruhák kupacán, esetleg a frissen kivasalt terítőn a komódon :D Éjjel többször ébresztenek, a kutyák és a macskák is. Pisilni kell, mert többet ivott, kopog az ablakon, mert be akar jönni, rohangál, mert ki akar menni, nyávog, mert nem tetszik neki a prémium táp... Macerás mindegyik, kutya, macska, gyerek. Aki nem bírja a macerát, ne vállalja be. Ennyi.

Lucifer Morningstar 2016.09.06. 06:43:22

Az állat kosszal, és bűzzel jár. A macska tiszta állat jelige csak azok mantrája, akinek még nem volt.
Jól meggondolni a cicoszt.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása