9 tipp, mielőtt belevágsz egy kis hörcsög tartásába

Lányom folyamatosan nyúz, hogy szeretne magának egy apró háziállatot. Természetesen fűt-fát megígért már, csakhogy kaphasson egy hörcsögöt. Valószínű, hogy rám fog maradni egy idő után a gondozással járó valamennyi feladat. Éppen ezért mielőtt belevágunk a kis hörcsög befogadásába, utána néztem néhány dolognak. 9 tippet veletek is megosztok most.

hrcek1.jpg

Mire ügyeljünk hörcsög tartás előtt?

1. tipp - Megfelelő nagyságú ketrec kiválasztása

Bár a hörcsögök nem élnek túl hosszú életet (átlag 2-3 év), tegyük számukra ezt az időszakot felejthetetlenné. Ne próbáljuk meg apró ketrecbe zárni kis barátunkat. Ha már felelősséget vállalunk az állatért, adjuk meg számára a legjobb otthont. Nézzünk körül lakásunkban, hogy mekkora az a legnagyobb méretű ketrec, ami még különösebb zavar okozása nélkül elfér. Ha ez megvan, akkor válasszunk olyan ketrecet a hörcsögnek, ami több szintes, hogy minél több lehetősége legyen a mozgásra. Az kisállat boltokban kapható ketrecek többsége nem elég nagy, ezért ha van lehetőséget építsd meg magad a hörcsög lakhelyét. IKEÁS tárolódobozok jól átalakíthatóak erre a célra.

super-large-hamster-cage-hamster-cage-hamster-crystal-luxury-bathroom-pipeline.jpg

2. tipp - Figyelj az élelmezésre

Adhatsz hörcsögödnek számára kifejlesztett mixelt eledelt. Ebben apró magvak (búza, zab, mogyoró, dió, stb.) vannak összekeverve. A napraforgó magot is szeretik a hörcsögök, azonban nem szabad ezzel tömnünk kedvencünket, mert ez az állat elhízásához vezethet, ezzel megrövidíthetjük az életét. A magvak mellett szüksége van a hörcsögnek friss, lédús zöldtakarmányra, zöldségre, gyümölcsre is. A létfontosságú vitaminok, ásványi anyagok ezekben a növényekben találhatóak meg. Adhatunk a hörcsögnek sárgarépát, uborkát, paradicsomot, banánt, barackot, retket, salátát, pitypangot, lándzsás útifüvet. Mindig mossuk meg az élelmiszert és gondosan szárítsuk meg mielőtt a hörcsinek adjuk.Vigyázzunk a mennyiségekkel, saláta, káposzta és herefélék etetésekor nagyobb adag elfogyasztása puffadást okozhat. Állati fehérjére is szüksége van a hörcsögnek, heti négy-öt lisztkukacot simán megeszik.

Tilos a burgonyacsíra, paradicsom és sárgarépa zöldjének etetése!

hamster-food-options.jpg

3. tipp - A palack, amiből a vizet kapja

Nagyon keveset isznak a hörcsögök, de attól még szükséges számukra a jó minőségű itató beszerzése. Olyat válasszunk, ami nem fogja eláztatni az állat lakóhelyét.

4. tipp - Biztonságos kerék

A hörcsögnek rengeteg mozgásra van szükséges, elengedhetetlen számára a kerék használata. Nagyon fontos azonban, hogy sose vásároljunk fém létrafokokkal ellátott kereket, csakis zártat válasszunk, mert a fokokba könnyen beakadhat az állat lába, mely súlyos sérülésekkel járhat.
800px-phodopus_sungorus_hamsterkraftwerk.jpg

A kerék megfelelő méretét úgy állapíthatjuk meg, ha a hörcsögnek futás közben ívelt a háta, akkor kicsi a kerék.

 5. tipp - Megfelelő alom kiválasztása

Sokfajta alom kapható az állatkereskedésekben, a fenyő és cédrus forgácstól tartózkodjunk, ne vegyünk ilyet az állatnak, mert a kemény fa horzsolásokat, sérüléseket okozhat neki. A nyárfa forgács és a cellulóz rostokat is tartalmazó alom a legjobb megoldás. A cellulózos erősen nedvszívó, kevesebbet kell cserélni az almot használatával. A mesterséges szálakkal készült, puhább alom veszélyes lehet, hiszen a nem természetes anyagot az állat nem tudja megemészteni, ha véletlenül lenyeli, ráadásul a lába is könnyeben beakadhat ebben az anyagba.Rakhatunk az alomba néhány papírzsepit, vagy konyhai papírtörlőt is.

6. tipp - Kényelmes házikó kialakítása

Válasszunk természetes alapanyagú otthon a hörcsögnek, a műanyag házikókban a gombák, baktériumok elszaporodhatnak, a fából készült építmények jobban szellőznek, "lélegeznek".

hamster-1000846_1280.jpg

7. tipp - Játék, minden mennyiségben

A hörcsög egy kíváncsi fickó, akinek szüksége van a mentális és fizikai stimulációra is. Biztosítsunk számára egy játszóteret, ahol örömmel tölti napjait. Hidak, alagutak, mászókák, odú, doboz, mérleghinta, kerék a futkározáshoz, jó játékok számára. Nem szükséges drágán megvásárolni ezeket a dolgokat, otthon maradékokból is elkészíthetőek mindezek.

8. tipp - Készítsünk homokfürdőt

Azért, hogy kisállatunk szőre fényes maradjon célszerű kis tálkába homokot az odújához készíteni, ebben meghempergőzve fogja a zsírt eltüntetni testéről. Ha állatkereskedésben vesszük a homokot, mondjuk meg, hogy hörcsögnek lesz, nehogy csincsillának való homokot adjanak, mert annak apró darabkáit belélegezve a hörcsögnek légzési problémái adódhatnak.

hqdefault.jpg

9. tipp - Engedjünk néha nagyobb teret kedvencünknek

Néhanapján vegyük ki ketrecéből hörcsinket és egy elkerített "járókában", nagyobb területen hagyjuk őt futkározni, játszadozni. Itt elkezdhetünk vele közelebbről is megismerkedni, barátkozni, együtt játszani. Egyszerűen imádni fogjuk ezeket a pillanatokat, amikor bolyhos szőrpamacsként rohangál egyik játéktól a másikig.

Hamarosan otthon készíthető hörcsög játék leírásokat is bemutatunk a blogon!

HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK OSZD MEG! VÁRJUK A KOMMENTEKBEN SAJÁT TAPASZTALATAITOKAT!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8011711479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attamatta 2016.09.16. 18:53:37

Tengerimalac is hasonló tartást kíván? Van erről is leírás esetleg?

háziállatkedvelők 2016.09.17. 06:51:02

@Attamatta: Szia! A tengerimalac társas lény, így mindenképpen párban kell tartani. Ha egy hím és egy nőstény van együtt, akkor hamar lesznek folyamatosan utódok, ezért ha nem akarod őket szaporítani, akkor két nőstényt tarts együtt. Két fiút már kis korukban kell összerakni, hogy megszokják egymást. Cikk még nincs a tengerimalacokról, de hamarosan erről is írunk. Nézz be hozzánk gyakran.
Üdv.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása