Kanapé tisztítási útmutató kisállattartók számára

Ahol háziállat tartózkodik a lakásban, ott bizony előfordulhatnak kisebb "balesetek". Sajnos néha ezek kárát a bútorok szenvedik meg. De nem kell attól tartanunk, hogy az összepisilt, kakilt kanapét azonnal újra kell cserélnünk, hiszen van néhány módszer, mellyekkel eltüntethetjük a foltokat, szagokat, szőrszálakat.

dog-1837445_960_720.jpg

 

Foltok és kellemetlen szagok eltávolítása

 

Miután észrevetted, hogy kedvenced otthagyta névjegyét a kárpítozott kanapén, fotelen, biztosan lever a víz. Vajon hogy fogom én ezt letakarítani?! - jut azonnal szedbe. Lehetetlen küldetésnek érzed a megoldást, pedig néhány apró trükkel megszabadulhatsz a nem kívánt foltoktól.

Először is a nedves foltot mindig próbáld meg felitatni egy szivaccsal, ronggyal. Soha ne kezd dörzsölni a szövetet, mert ezzel csak károsítod az anyag szálait és még beljebb tolod a nedvességet, szagokat. Miután a nagyrészét már sikerült felitatnod, használj egy törülközőt, melyet ráborítassz a nedved területre. Ez elősegíti a szagok eltüntetését és később könyebben tudod majd a foltot is eltávolítani.

Miután a folyadék felszívódott, a kanapé, fotel minden olyan részét szedd ki, amit lehet (párnák, betétek, stb.) és jól szellőztesd ki. A többi részt akár egy HEPA filteres porszívóval is áttakaríthatod.

dog-2817560_960_720.jpg

Mielőtt bármilyen tisztítószert használni kezdessz a bútoron, tájékozodj a használati útmutatóból, vagy ha ez már nem áll rendelkezésre, akkor egy eldugott kis felületen próbáld ki a vegyszer hatását. Érdemes kifejezetten bútorszövet tisztítót, kárpittisztítót használni a folt eltávolítására. Mosószódát, szódabikarbónát szórj a felületre, hagyd rajta néhány órát, vagy egy éjszakát, majd porszívózd le a bútorról. Az ecet is jó megoldás lehet, bár ezt nem minden szövet esetében biztonságos használni. Ezzel semlegesítheted a kellemetlen szagokat.

Kerüld a gőztisztítást, mert ez csak ront a helyzeten. Sajnos ha már nem friss a folt, akkor inkább egy kárpittisztító szakembert kell megkérned a folt eltávolítására.

horgolt_cicahaz.png

Lehulló szőr eltávolítása

 

Sok kisállattartó számára napi problémát jelent a kutya, macskaszőr eltávolítása a bútorokról. Elárulunk most egy egyszerű trükköt, amivel gyorsan és könnyedén tudod a kárpítról eltüntetni a szőrt.

Nedvesíts meg egy pár kesztyűt vagy egy szivacsot és egyszerűen csúsztasd végig a kanapén. A szőr minimális erőfeszítés nélkül gyűlik össze az anyagon. A klasszikus görgős ragadós tisztítóhengerek is nagy segítséget nyújtanak, hogy szőrszálmentesen tudd élvezni lakásod ülőbútorait.

cat-670550_1920.jpg

Nemcsak a szőr okozhat gondot a szövetben, hanem az is, ha a kisállat rendszeresen használja fekvőhelynek, vagy cicánk például kaparófának a kanapé lábait, oldalát. Az olajos lerakódások, szennyeződések megakadályozására a letakarás a megoldás, és esetleg a mosható párnák. Ha észreveszed, hogy a szöveten egy helyen már kezd felszaladni a szem, vagy apró szakadás keletkezett, akkor még időben egy csepp ragasztóval tudsz korrigálni a helyzeten, nagyobb probléma esetén szakember tud segítséget nyújtani. A kanapé fa részeinek megóvására egy szövetbevonat, vagy egy különálló kaparófa lehet a megoldás.

Reméljük hasznosnak találod cikkünket. Kérjük oszd meg ismerőseiddel is!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815410290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása