Miért horkolnak a kutyák?

Egyszer-kétszer már én is rajtakaptam Picurt azon, hogy az ágyon horkol. Nem sűrűn fordul elő, de kíváncsi lettem a horkolás okára.

dog-700677_960_720.jpg

Noha a horkolás általában normális jelenség kutyák esetében is, mégis lehet egy mögöttes egészségügyi probléma tünete. Ha az eddig soha nem horkoló kutyán, most hirtelen többször is hangot ad ki alvás közben, akkor érdemes állatorvossal konzultálnunk. 

Miért horkolnak a kutyák?

Először is tudnunk kell, hogy mi okozza a horkolást. Ez a jelenség akkor történik, ha a levegő valamilyen oknál fogva csak korlátozottan tud keresztülhaladni a torokban vagy az orrüregben. A horkolásként ismert hangot a felső légúti rezgések okozzák, általában belégzés közben. Az embereknél főként alvási apnoé okozza a problémát, míg kutyáknál ez a betegség ritkábban fordul elő.

A horkolás önmagában nem betegség, hanem tünet. 

 

Lehetséges okok, melyek miatt horkol kutyusunk

Alvási pozíció szintén lehet kiváltó oka a horkolásnak. Ha a kutya a hátán fekve alszik, akkor előfordulhat a horkolás nála. A kutyák kb. 5-10%-a tud ilyen pozitúrában aludni. Ilyenkor a nyelvük visszaeshet a torok felé, ezzel akadályozva a levegő könnyű áramlását.

Egyes fajták esetében is kialakulhat a horkolás, hiszen például a rövid orrú kutyák, mint a mopszok, bulldogok, bostoni terrierek - jóval hajlamosabbak a horkolásra. A felső légút rövid, így nehezebb a levegő beáramlása.

dog-923610_960_720.jpg

A túlsúly is szerepet játszhat a horkolás okaként. A nagyobb tömeg extra szövetet eredményezhet, így az orr és torok körül szűkülhetnek a légutak

Az allergiás kutyusok horkolása sem ritka, valamint a füst is irritálhatja a kutyát, melynek hatására légzési prolémák merülnek fel. Hosszabb távon akár hörghuruthoz, asztmához vezethet a káros füst belélegzése.

Fogászati problémák miatt szintén horkolhat a kutyus.

dog-4038538_960_720.jpg

Végeredményben tudnunk kell, hogy ha az eddig csendben, békésen alvó kutyusunk, hirtelen többször is horkolást produkál, annak oka van, melyet ki kell deríteni. Amennyiben nem fajta jelleg vagy az elsőként felsorolt alvási pozíció okozza a problémát, akkor mindenképpen állatorvossal konzultáljunk, hogy megelőzzünk egy esetleg súlyosabb betegség kialakulását.

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615419100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása