Meddig élhet a hörcsögöm?

A háziállat egy életre szól, nemcsak egy karácsonyi ajándék, ezért fontos, hogy aki hörcsögöt szeretne - vagy bármilyen más kisállatot - elkötelezett legyen arra, hogy egy életen át gondozza kis társát. De vajon egy hörcsög meddig élhet?

 hamster-3878853_1920.jpg

Számos tényező befolyásolhatja a hörcsög élettartamát, de átlagosan elmondható, hogy kb. 2-3 évig élnek. Az életük hossza függ a gondozásuktól, élőhelyüktől. Kis kedvencünk Maya, nemrég ünnepelte az első szülinapját és azt gondoltuk, hogy most már az élete felén túl van, vajon nála ez már az öregedés időszaka? Ha igen, akkor mit tehetünk felelős gazdiként, hogy az élete további időszaka gondtalan és boldog legyen?

Miért rövid a hörcsök élete?

 

Miután a hörcsögök jóval hamarabb elérik ivarérettségüket, mint a többi kisállat, ezért élettartamuk is rövidebb. Általában hat hetes korában vásárolhatjuk meg az állatkereskedésben kis barátunkat. Azért nem korábban, mert a kis újszülöttek nem tudják kinyitni a szemüket és alig van valamennyi szőr rajtuk, így 4-6 hetes korukig állandó gondozásra szorulnak. Általában 3-4 hetes koruban választják el őket az anyjuktól és a 6-8 hetes hörcsög lányok már ivarérettnek számítanak. A hím hörcsögök csak a 8. héttől érik el ivarérettségüket, de ekkor érdemes elválasztani a többi társuktól őket, főleg a szíriai hörcsögöket, akik egyébként is magányos fajták.

A fiatal egyedek általában tele vannak energiával, kiváncsiak és éberek. Mostanában észrevettük Mayán, hogy egyre kevesebbet futkározik, a játék során inkább hozzánk bújik, mintsem szaladgál a lakásban. Ez az öregség jeleként fogható fel.

Általában a házi kedvencként tartott hörcsögök három évig is elélnek, a szíriai hörcsög azonban csak 18 hónapot él.

hamster-pups-2693007_1920.jpg

A különböző fajtájú hörcsögök élethossza változó

 

A vadonban a hörcsögök sokáig élhetnek, hosszabb ideig, mint a háziállatként tartott testvéreik. Persze ehhez az is kell, hogy elkerüljék a ragadozókat. Valójában az európai hörcsög (Cricetus cricetus) akár 8 évig is elélhet. Testalkatát tekintve nagy termetű, akár kétszer akkora is lehet, mint egy szír hörcsög. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél kisebb méretű egy hörcsög, annál rövidebb élete lesz.

Szíriai hörcsög - a legkedveltebb kedvtelésből tartott fajta. Három évet él meg általában, 12-18 cm nagyságúra nő meg. A vadonban a szíriai hörcsögök száma csökken az élőhelyek elvesztése és az éghajlatváltozás következményei miatt. Ezért fontos, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzük kedvence szíriai hörcsögjeink életét.

Törpe téli fehér orosz hörcsög - Általában fele akkora, mint egy szír hörcsög, és ezek a kis fickók csak 7-8 cm körülire nőnek meg,  várható élettartamuk 2 év. A vadonban a fehér orosz hörcsögök képesek a tél közeledtével fehérre váltani a szőrzetüket a hibernálás érdekében. A mesterséges megvilágítás miatt a kedvtelésből tartott hörcsögök általában azonos színűek maradnak.

Kínai hörcsög - Ezek a hihetetlenül kicsi hörcsögök megjelenésükben egérszerűek, és bár hajlamosak harapni, kedvesek lehetnek, ha rendszeresen foglalkozunk velük. Ha szerető otthonban tartják őket, körülbelül 2-3 évig eléldegélnek.

Roborovski törpe hörcsög - kicsi és gyors. Ezek a hörcsögök sok energiával rendelkeznek, nagyon aprók és aranyosak. Méretük ellenére ezek a hörcsögök akár 3 évet is élhetnek.

Törpe Campbell orosz hörcsög - Apró, szíriai unokatestvéreihez képest, ez a hörcsögfajta általában 8-10 centiméter körüli nagyságú és körülbelül 2 évig gondtalan életet élhet.

melissa-keizer-2qs3kvxgwjg-unsplash.jpg

Tényezők, amelyek befolyásolhatják a hörcsög élettartamát

 

Vannak olyan tényezők, mint például a genetikai adottságok, melyekbe nem tudunk beleszólni, azonban sok más is van, mellyel meghosszabbíthatjuk kedvencünk életét.

Diéta - Csakúgy, mint az emberek és más állatok számára, a túl sok jó dolog ártalmas a hörcsögnek és befolyásolhatja egészségét. Ezért fontos, hogy hörcsögöt kiegyensúlyozott táplálékkal tápláljuk, sok rosttal és Omega 3 zsírsavval. Mindez megtalálható a kiváló minőségű, előre elkészített hörcsögételekben, amelyeket megvásárolhatunk az állatkereskedésben, de soha nem árt nyers, friss gyümölcsöt és zöldséget adni kedvencünknek, a változatosság érdekében.

Testmozgás - Ha hörcsögöt sok játékkal látjuk el, nemcsak az unaloma enyhül, hanem körbefutkározik és aktívak lesz.  A kerekek és a testlabdák különösen fontosak, ha a hörcsög élőhelye korlátozott. A hörcsögnek  jót tesz, ha sok időt tud eltölteni a ketrecén kívül. Hagyd futkározni, mászkálni a lakásban.

LakóhelyA hörcsög gondozásának biztosítása fontos feladata a tulajdonosnak, és meghosszabbíthatja a hörcsög élettartamát. A megfelelő elhelyezés, annak biztosítása, hogy ne legyen stresszes, mindig tiszta alom legyen a lakhelyén, drámai módon csökkentheti a megbetegedés vagy depresszió esélyét.

Következtetés

 

Sajnos senki sem hallhatatlan, még a hörcsögök sem, így számítanunk kell arra, hogy egy napon elveszítjük barátunkat. Viszont, hogy ez a nap minél később jöjjön el, azért felelős állattartóként rengeteget tehetünk. 

Remélem hasznos volt a cikkünk. Kérjük oszd meg másokkal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5616283976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása