Tippek, hogy legyen biztonságos a karácsony kisállattal

A karácsonyi ünnepek közeledtével különös izgalom jár át valamennyiünket. Szeretnénk otthonunkat is minél szebben feldíszíteni, csillogó lámpákkal, fényfűzérekkel, finom dísztárgyakkal és természetesen az elmaradhatatlan adventi koszorúkkal. A karácsonyfa feldíszítésével tesszük fel a pontot az i-re, azonban a lakásban tartott kisállatok, főként a cicák és a kölyök kutyák nem mindig osztoznak örömünkben, vagy legalábbis játéknak tekintik a sok csillogó, villogó díszt. Éppen ezért mielőtt elkezdjük a dekorációk elhelyezését és a karácsonyfa díszítését, szánjunk néhány percet arra, hogy biztonságossá tegyük kisállataink számára is környezetünket.

dog-3029701_1280.jpg

Nagyon nehéz lehet fiatal, még állandóan izgő-mozgó kiskutyát, cicát távol tartani a karácsonyfától, különösen, ha ez az első karácsonya. Még egy idősebb háziállat esetén is, aki esetleg már megtanulta, hogy ne ugráljon a fára, óvatosnak kell lennünk.

Nézzük, milyen óvintézkedéseket tehetünk a biztonságos ünnepléshez.

 

Ágak és tűlevelek

 

Az élő fa különösen veszélyes lehet. A kutyák és macskák szeretik a faágakat rágni, de sajnos a fenyőfában lévő olajok irritálhatják a szájukat, és olyan tüneteket okozhatnak, mint például a hányás. Továbbá, ha háziállat rágja az ágakat, akkor nagy a esélye, hogy lenyel néhány tűlevelet, amik azután beleakadhatnak a bélrendszerbe, átlyukasztva a beleket, vagy összefonódhatnak és bélcsavarodást okozhatnak . Mindkettőnek halálos következményei lehetnek. 

A műfenyőkkel is óvatosnak kell lennünk, hiszen ugyanúgy megrácsálhatják az ágakat az állatok és mivel megemészteni sem tudják, összeállhatnak a belekben a műanyag darabok. A legjobb megoldás az, ha háziállataink hozzáférését korlátozzuk azon a területnek, ahol a karácsonyfát felállítjuk. 

kitten-2965641_1920.jpg

 

Műhó

Sokat használják a műhó spray-t vagy olyan műanyag fehér dekorációt, mely a havat imitálja. Ezek mindegyike veszélyes lehet kisállatunkra, ha megnyalogatja, elnyeli azt. 

 

Karácsonyi fények

A karácsonyi fényeket a fa aljától távol kell elhelyezni, kivéve, ha biztos vagy abban, hogy háziállatod megtanítottad arra, hogy ne rágja meg a zsinórokat. Az elektromos kábelek megsértésével nemcsak a tűzveszélyt kockáztatod, hanem azt, hogy esetleg a cica vagy a kutyus rágcsálás közben áramütést szenved, más esetben a lenyelt műanyagok miatt lesz gyomorpanasza, esetleg légzési problémája.

 

dog-1926762_1280.jpg

Dísztárgyak

 

Helyezd a finom anyagból készült és a legértékesebb díszeket a fa legfelső ágaira, és szorosan rögzítsd azokat az ágakhoz. Talán könnyebb helyzetben leszel, ha olyan fa dísztárgyat választassz inkább, amelyek valószínűleg nem fog összetörni. Finom, üveg vagy felbecsülhetetlen dísztárgyak esetén fontolóra kell venni egy olyan terület létrehozását, ahol kiállíthatók, és amely kutyád vagy macskád számára nem elérhető. Ezeket egy koszorúba helyezd és tedd a kandalló fölé, vagy lógasd egy ajtó vagy ablak fölé, esetleg a falon egy polcon kapjanak helyet.

new-years-eve-1822979_1920.jpg

 

Szaloncukor

 

A kisállatok számára is édes csábítás a szaloncukor, hiszen csillogó, színes papírja, valami nagyon jó illatú dolgot rejt. Inkább ne lógass édességet a fára, minthogy később házi kedvenceddel az ügyeletes állatorvoshoz keljen rohannod bélcsavarodás miatt. Veszélyes lehet számára a szaloncukor papír és a benne lévő csokis édesség is.

Vigyázz az angyalhajjal, és a növény dekorációval, főként a fagyönggyel, mert ezek akár mérgezőek is lehetnek, ha lenyeli őket kis barátod.

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5515355922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása