Kutyatartás panelban - problémák forrása

Magyarországon a panellakások száma közel 780.000, így nem meglepő, hogy rengeteg kutyatartó is van köztük. Sokan közülük azonban nincsenek tisztában azzal, hogy milyen igényeik vannak a kutyusoknak a panelban. Milyen problémákkal kell megküzdenie annak a kutyatartónak, aki kertes házból költözik a panelba?

 kutya_panel.jpg

Szobatiszta kutyusunk a kertes házban hozzászokhatott, hogy dolgát kint végzi el vagy a szabadban, az elzárt udvaron lakott, így bármikor kedvére tölthette idejét és dolgát. Ez a panelba költözéssel nagymértékben megváltozik és ezt a változást kell kutyusunkkal elfogadtatni. 

Az aktív dolgozók számára nagy kihívás, hogy a kutya szinte egész napját bezárva töltve, hogyan tudja szükségleteit elvégezni. Aki teljes munkaidőben dolgozik az utazással együtt legalább kilenc órát van távol otthonától. Ha a család összes tagja ilyen ütemterv szerint él, akkor nagyon nehéz megoldani a kutyasétáltatást. A költözéssel egyidőben nagyon kevesen gondolják úgy, hogy megválnak szeretett háziállatuktól, hiszen ahol igazán szeretik a kutyát, ez a lehetőség fel sem merül.

Tudnunk kell, hogy a kutyának legalább háromszor szüksége van a sétára. Próbáld meg beosztani az idődet úgy, hogy még munkába indulás előtt egy 15-20 perces sétát tudjatok tenni, ugyanennyi idő kell akkor is, amikor hazaérkezel a munkából. Ezen kívül az esti kimozdulás lehet kicsit hosszabb időtartamú. Szervezzétek meg a családban, hogy mindig más vigye le a kutyát, osszátok be a feladatot. Szerencsés esetben már vannak akkora gyerekek, hogy egyedül is levigyék az állatot, vagy a veletek élő nagyszülők egyike vállalja a feladatot naponta egyszer legalább.

Ha úgy látjátok, hogy a kutyus számára nem elegendő a háromszori lemenetel, akkor próbáljátok meg kutyaalomra szoktatni. Helyezzétek az ajtó mellé az almot, vagy a fürdőszobába. Szintén jó megoldás lehet a kutyapelenka használata, mely beszívja a nedvességet. További lehetőség a műfüves alom, amely segít az átállásban, hiszen állaga hasonló a kertben megszokott fűhöz. Bár a jól nevelt kutyus akár 12 órát is kibír, azonban ez embertelenség, ne hagyjuk ennyire hosszú ideig az állatot szenvedni, legalább a felsorolt megoldások egyikét használjátok.

kutya_panel3.jpg

Az új helyet ugyanúgy meg kell szoknia a kis állatnak, mint nekünk. A furcsa zajok, az idegen hangok egy ideig biztosan zavarni fogják, ugatni fogni, esetleg nyüszít. Ez idővel megszűnik, hagyjunk neki elég időt a változások befogadására.

A lakásban tartott állatok esetében még nagyobb szükség van a higiéniára betartására. Időközönként kozmetikushoz kell vinni az állatot, vagy fürdetni, szőrét vágni. Talpait, hátsó felét mindig tisztítsuk meg séta után. Aki még most gondolkozik azon, hogy panel lakásába befogad egy kutyus, akkor célszerű olyan fajtát választani, amelyik nem túl nagytestű, kevesebb mozgásigénye van. 

 

kutya_panel2.jpg

 

Sokszor hallom, hogy a társasházak külön szabályozása szerint nem engedélyezik a kutyatartást. Ez egy nagy tévhit. Az általános együttélés szabályait betartva, mások zavarása nélkül nem lesz a többi lakóval gondunk. A szomszédok egészségét, nyugalmát és testi épségét figyelembe véve gondoskodjunk kutyánkról. A helyi önkormányzatok sajátos előírásai szerint kell kutyánkat közös területre vinni. Általában a póráz és a szájkosár viselése kötelező, bár ne minden településen. Egy ajánlás szerint a lakásokban egy nagyobb vagy két kisebb méretű kutya tartható. (és ezek szaporulata 3 hónapos korig) Természetesen a kötelező oltások,  a chip elhelyezése mindenképpen szükséges, ráadásul a gazdi számára is előnyös. Bár a társasházak saját házirendje szigoríthat ezeken a szabályokon, azonban aránytalanul nem tehetik ezt meg, bírósághoz fordulhatunk ez esetben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://haziallatkedvelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6412602725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.18. 17:06:40

Azért a mozgásigény tekintetében finoman szólva nincs igazad. Egy német ("dán")dog mozgásigénye nem sokkal több a napi 2-4 wc sétánál, ami mondjuk egy yorkiról nem mondható el. De szólj, ha tévedek!

Denise Hogyisdugják 2017.06.19. 13:08:41

aki valóban szereti a kutyákat, az nem tartja panelban vagy társasházi lakásban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.06.19. 13:09:03

@wovbagger: Nem értelmetlen, csak egy alternatív világban játszódik, ahol nem szabad 65 méteres kutyát tartani a lakásban. Ha annál nagyobb a kutyád, akkor egyet tarthatsz, ha kisebb, akkor kettőt. De pont 65 méterest nem szabad egyet sem.

2017.06.19. 13:12:10

@Denise Hogyisdugják: ezt beszéld meg azzal a szőrös döggel is, amelyik e pillanatban melegíti az oldalamat, feje a párnámon és tíz perc e.ü. séta után már húzott vissza a lakásba! :)

háziállatkedvelők 2017.06.19. 13:13:50

4. § (1) Az állattartó köteles gondoskodni, hogy az eb közterületre felügyelet nélkül ne juthasson ki. Közterületen ebet csak pórázon szabad vezetni. Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.

(2) Támadó, kiszámíthatatlan természetű ebeket közterületen szájkosárral kell ellátni. Az eb által okozott sérülésekért az állattartó tartozik felelősséggel.

2017.06.19. 13:14:21

Kertes házban jellemzően nem yorkit meg hasonló zsebcirkálókat szoktak tartani, ha mégis, akkor azok túlnyomórészt benti kutyák, tehát olyan marha nagy változás nem lesz nekik a panelba költözés. Ha már valaki kertesből panelba költözik, akkor jellemzően valamilyen nagyobb dögöt visz magával, a kerti kutyák ugyanis általában nem yorkik, francia bulldogok, ha pedig ez így van, borítékolható a balhé, a kutyának ugyanis durva trauma lesz a kinti szabad élet után egész nap bent lenni, ebből jön aztán a folyamatos ugatás, kaparás, fel-alá rohangálás. A legjobb ha az ember az ilyen kutyát eleve nem viszi magával a panelba, az ugyanis egy lakóközösség, nem egy önálló terület, mint a kertes ház. Mondjuk eleve kicsit megerőszakolt az alapötlet, nem hiszem, hogy olyan nagy számban jellemző lenne a kertesből a panelba költözés.

háziállatkedvelők 2017.06.19. 13:16:13

@Denise Hogyisdugják: Szerintem is, ráadásul van amikor kényszerhelyzetbe kerül a gazdi egy költözés során. Akkor inkább a panelba legyen a kutya, mint a menhelyen. :(

háziállatkedvelők 2017.06.19. 13:17:02

@shitgun: Sajnos sokszor a kényszer nagy úr!!

Pierr Kardán 2017.06.19. 13:26:45

@Denise Hogyisdugják: Vannak kutyák, amelyeknek nagy a mozgásigénye, ezeket tényleg nem (lenne) szabad lakásban tartani, de van sok olyan kutyafajta, amelyik egy udvarban sem mozog többet, mint bent a lakásban.

A pumit eléggé mozgásigényes kutyának tartják, de ennek ellenére a mi pumink nem igazán kedvelte az udvart. Éjszaka mindig bent aludt a lakásban, reggelente mindig elbújt az ágy háta mögé, amikor mentünk el otthonról dolgozni, mert nem akart kimenni az udvarra. Még 7-8 éves korában is akkora lyukakat ásott az udvaron, amiben el tudott bújni és ott dekkolt napközben. Ráadásul ha az udvaron volt, akkor ugatott mint a veszedelem :-( 20 km-re laktunk a Gellérthegytől, de aug. 20-án tüzijátékkor úgy félt, hogy reszketett mint a nyárfalevél. Egy ilyesmi kutyának jobb a lakásban, az udvaron túl sok inger éri szegényt.

Denise Hogyisdugják 2017.06.19. 13:33:59

a kutya évezredek során szocializálódott az emberhez. mióta is vannak panelek?
én is imádom a kutyákat, de nekem sincsen, pont amiatt, mert nem tudtam még családi házba költözni... egyébként az, hogy a kutya alkalmazkodik egy adott helyzethez nem jelenti azt, hogy jót is tesz neki. mert ugye lehet futni betonon is, meg az is futás, de az ízületeknek mégsem annyira jó.

Denise Hogyisdugják 2017.06.19. 14:01:36

bocsánat. kutya alatt valódi kutyát értek, nem pedig kitenyésztett belterjes, idegbeteg szobacirkálókat. sajnos, városi létem alatt sokszor találkozom a véglényekkel, amikor leviszik sétálni a kedvenckéket, melyek a lehulló falevéltől az elguruló ötforintosig mindent megmorognak, mindent megugatnak. gondolom, ők is azért ilyen "normális" és "kiegyensúlyozott" állatok, mert jót tesz nekik a szobalét.

2017.06.19. 14:25:43

@Denise Hogyisdugják: szerintem te életedben nem láttál kutyát közelről. A parkban, ahova járunk, van törpe tacsi, mudi, yorki, westie, labrador, goldie, vizsla, agár, boxer, dobermann, staffie, pitbull, meg pár keverék, köztük egy hatalmas, dognál valamivel kisebb kutya is. Ez úgy húsz - harminc kutya, akikkel találkozunk rendszeresen. Közülük egy "idegbeteg" sincs. Az egyetlen hülye kutya egy törpe spitz, de az is inkább a gazdái miatt, meg azért, mert nem jár társaságna, ahogy a többi.

Denise Hogyisdugják 2017.06.19. 14:52:38

@hullajelölt88: most etettem négy, gyönyörű magyar vizslát. szüleimnél volt tacsink, goldie-nk, dalmatánk és "fajtatiszta" korcsunk is. jövőre költözöm végre vidékre, már előjegyeztem egy magyar vizsla kölyköt. egyébként meg falun nőttem fel, igazi rossz gyerekként a mai napig a homlokomon viselem a szomszéd kutyájának "rosszallását", amiért túl közel mentem az óljához :-) idegbeteg szobacirkáló pedig kettő is van a környéken, az egyik valami spitz-féle a másik pedig még kisebb, az a p***nyaló-fajta masnis divatrettenet. amúgy meg végigolvasva a fajtákat, ki lehet annyira hülye, hogy panelban tart egy vizslát vagy agarat, esetleg labradort? ezek "munkakutyák", az ösztöneik, a felépítésük, az attitűdjük mind-mind a panel elleni felszólalás...

Bérgyilkos Bohóc 2017.06.19. 14:56:30

@Denise Hogyisdugják: Orbitális tévhit, hogy az összes kutya egész nap kint akar futkározni a szabadban. Rengeteg kis mozgásigényű, "lusta" kutya van, akik jól el vannak a hűvös szobában. Főleg ha kis korától kezdve eleve panelben nevelték... Nyilván ettől még ugyanúgy le kell vinni, törődni, foglalkozni kell velük és jól fogja magát érezni a panel létben is.

2017.06.19. 15:10:35

@Denise Hogyisdugják: hülye? Nem hiszem. Nagyon jól érzik magukat a panelben is. Lejárnak sokat.

Denise Hogyisdugják 2017.06.19. 15:23:06

@hullajelölt88: átvitt értelemben, természetesen nem szó szerint. kár, hogy kutyák nem kommentelhetnek, megöl a kíváncsiság, nekik mi lenne a véleményük :-)
@Bérgyilkos Bohóc: ezt magyarázd meg ennek a négy szépségnek idekinn. az istenért nem lehet őket becsalni a legnagyobb télben és a legnagyobb nyárban sem. biztosan sok múlik azon, hogy az eb hogyan szocializálódik, mert ezek idekinn, az udvaron nőttek fel. számukra az iroda nem pálya, max ha kajával csaljuk be őket egy kicsit...

2017.06.19. 16:00:54

@Denise Hogyisdugják: hát érteni kell a nyelvükön, ez kétségtelen. De ha rosszul éreznék magukat, az hosszú távon látszana a viselkedésükön. Ezek a kutyák láthatóan boldogok, jól érzik magukat. (Konkrétan azok, akikkel rendszeresen találkozom)

élhetetlen 2017.06.19. 17:35:08

@Denise Hogyisdugják: „kutya alatt valódi kutyát értek”. Egészen érdekesen tudnak viselkedni. Magyar vizsla, már két éves, rendszeresen vadásznak vele, versenyeket nyer, külföldön is, (nem szépségverseny, hanem szagfogás, behozzuk a fácánt, stb.), tehát kiképzett munkakutya. Otthon, meg, mint egy macska. Kétlakiztak, Budán egy társasház, 50 km-re egy kertes. Az iroda is Budán, fekhely a sarokban, most dolgozunk, elvan. Benéztem, odajött, nem hoztam töpörtyűt, vállat vont visszafeküdt. És ezzel a súllyal is felmászik a gazda ölébe, belesimul a nyakába, éppen csak nem dorombol. Kapott társat, 4 hónapos, utoljára ő volt itt vendégségben. Mászik a gazdára, az rászól hogy „nincs ölbekutya”. Otthagyja, felmászik az én ölembe, van ölben kutya.

Hirdetés

Háziállat kedvelők blogja

Hasznos és érdekes cikkek a világ minden tájáról azok számára, akik imádják kis házikedvencüket, legyen az akár cica, kutya, tengerimalac, vagy ló.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása